Snijeg otežava saobraćaj, kamioni ne mogu preko Izačića

Srna
Snijeg otežava saobraćaj, kamioni ne mogu preko Izačića

Banjaluka - Snijeg koji je tokom noći padao u Republici Srpskoj i Federaciji BiH uslovio je jutros usporen i otežan saobraćaj, posebno na dionicama u višim predjelima i preko planinskih prevoja, saopšteno je iz Republičkog auto-moto saveza.

Dežurne ekipe zimskih službi su na terenu i vrše čišćenje i posipanje, prema prioritetima.

Treba biti oprezan na pravcima Tisovac-Kneževo-Ugar, Rogolji-prevoj Miliništa, Šipovo-Strojice, Kotor Varoš-Teslić, Sarajevo-Rogatica, Rogatica-Višegrad, Vlasenica-Han Pijesak, Trnovo-Foča i Gacko-Tjentište.

U Hercegovini i donjem Podrinju snijeg je tek počeo intenzivno padati, dok je u Semberiji tokom noći bilo kišovito.

Na pravcima Trebinje-Stolac, preko prevoja Žegulja, Šepak-Zvornik-Vlasenica, Vlasenica-Han Pijesak i Tišča-Donje Caparde magla samanjuje vidljivost.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, skrećemo pažnju na povećanu opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz.

Na dionicama preko planinskih prevoja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučljiva je upotreba lanaca, a obavezna je preko Romanije, na pravcu Sarajevo-Rogatica.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu, saobraćaj se na dionici magistralnog puta Prijedorska petlja-Klašnice i preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju na tom dijelu puta.

U toku je izgradnja i sprovođenje privremenog sistema naplate putarine na auto-putu “9. januar”, Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja” na auto-putu Gradiška-Banjaluka izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš i postavljena je privremena signalizacija.

Zbog radova na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka, na dionici Krupa na Vrbasu-Bočac od 7.00 do 17.00 časova saobraćaj se povremeno obustavlja na desetak minuta i propušta naizmjenično jednom trakom.

Zbog sanacije klizišta usporeno se saobraća na dionici magistralnog puta Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene.

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom naizmjenično se saobraća na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu Ljubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

Otežan je i saobraćaj na putevima u FBiH, posebno na dionicama u višim predjelima, pa treba biti oprezan na pravcima Olovo-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Bijeljina, Novi Travnik-Bugojno, Livno-Kupres, Livno-Bosansko Grahovo i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad.

Upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je na dionicama Bihać-Ključ-Mrkonjić Grad, Bosanski Petrovac-Drvar i Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja, a zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj je obustavljen saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na prelazu Izačić.

Saobraćaj na području Zvornika otežan na svim dionicama

Svi magistralni i regionalni putevi na području regije Birač su prohodni, ali je odvijanje saobraćaja otežano na svim dionicama, posebno na prevojima Han Pogled, Crni Vrh, te na dijelovima puta Šekovići-Kaštelj i Milići-Skelani, saopšteno je danas iz preduzeća “Zvornikputevi”.

Na prevoju Han Pogled temperatura iznosi minus četiri stepena Celzijusova, visina snijega je oko 80 centimetara, dok na kolovozu ima ugaženog snijega dva do tri centimetra.

Na regionalnom putu Šekovići-Kaštelj visina snijega iznosi 65 centimetara, a na magistralnom putu Zvornik-Tuzla preko Crnog Vrha oko 25 centimetara.

Na dijelu regionalnog puta od Milića do Skelana, granica prema Srbiji, visina snijega iznosi i do 65 centimetara, sa ugaženim snijegom na kolovozu od dva-tri centimetra.

Ekipe “Zvornikputeva” su na terenu i rade na uklanjanju snijega i posipanju kolovoza.

Iz ovog preduzeća podsjećaju vozače da na put ne kreću bez obavezne zimske opreme, kao i na opreznu vožnju u usjecima, zasjecima, upozoravajući da su na pojedinim dionicama mogući odroni.

Punktovi “Zvornikputeva” za održavanje magistralnih i regionalnih puteva u zimskim uslovima nalaze se na prevoju Han Pogled, u Karakaju i Bratuncu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana