Смањењем намета до јаче привреде

Анита Јанковић-Речевић
Смањењем намета до јаче привреде

Бањалука - С циљем растерећења домаће привреде и грађана, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС предложило је смањење или укидање пет парафискалних намета који су у њиховој надлежности.

Влада РС је, након разматрања Анализе оптерећености привреде и становништва непореским давањима коју је сачинило Министарство финансија, задужила министарства да у оквиру своје надлежности доставе приједлоге за смањење или укидање обавеза које непотребно оптерећују привреду и грађане.

У Министарству пољопривреде кажу да су Влади предложили да се накнада за унапређивање општекорисних функција шума коју плаћају правна лица у износу од 0,07 одсто на укупан приход смањи на 0,04 одсто, те да комплетан наплаћени износ иде на рачун “Шума РС”.

- Према важећим рјешењима у буџет Српске од ове накнаде годишње се слије 14 милиона КМ, а према предложеним мјерама приход би био осам милиона - израчунали су у ресорном министарству.

Сматрају да је неопходно мијењати и одлуке које прописују наплату накнада за коришћење шумског земљишта. 

- Ту накнаду плаћају корисници шума и шумског земљишта у својини РС у износу од десет одсто у односу на утврђени цјеновник на франко камионском путу. Предложено је да се накнада обрачунава у шуми на пању, те да се новац прикупљен по том основу, који је приход локалних заједница, користи, осим за инфраструктуру, и за друге потребе општина и градова - рекли су у Министарству пољопривреде. Појаснили су да на основу те накнаде “Шуме РС” на годишњем нивоу локалним заједницама уплате око 16 милиона марака, а предложеним рјешењима јавно предузеће би се растеретило за око пет милиона КМ. 

У Министарству пољопривреде предлажу и смањење накнада за ветеринарско-санитарни преглед животиња за клање и преглед меса.

- Накнаду плаћа власник животиње у износу од 0,04 до осам КМ по једном грлу, а предложено је да се накнада за живину умјесто досадашњих 0,04 КМ по кљуну смањи на 0,03 КМ - казали су у ресорном министарству.

Иницирали су и другачију наплату накнада за ветеринарско-санитарни преглед и контролу пошиљки животиња, животињских производа и сировина које се отпремају превозним средствима.

- Накнаду плаћа власник животиње, производа, прехрамбеног производа у износу од седам до 16 КМ по једном камиону, а предложене мјере предвиђају да се приликом превоза животиња, животињских производа и сировина по камиону са утоваром и дезинфекцијом плаћа 3,5 марака за 1.000 килограма умјесто досадашњих седам - појаснили су у Министарству пољопривреде.

Такса за држање паса

Министарство пољопривреде иницирало је и укидање таксе за држање паса, а према којој су власници били дужни да за ту накнаду годишње издвоје три марке.

- Одлуку о укидању таксе Влада РС је усвојила у четвртак.  Очекујемо да ће у најскорије вријеме Влада усвојити и друге предложене мјере - навели су у Министарству пољопривреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана