Сложен кардиолошки захват први пут у региону изведен у Бањалуци

ATV
Сложен кардиолошки захват први пут у региону изведен у Бањалуци

Сложени захват ширења артерија балоном који користи велики притисак по први пут у региону је изведен данас и то баш у Бањалуци. Захват је извео кардиолог из Швајцарске Флорим Цуцули са тимом љекара Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

“Срећом, прошло је веома добро. Пацијент је добро. Успјели смо да отворимо артерију, која је била блокирана, веома великим притиском. Можете само да замислите, користили смо притисак од 50 атмосфера, а у нормалном ауту, за ваше гуме користите око три атмосфере. Тако да је то притисак који смо користили да отворимо артерију”, истакао је Флорим Цуцули, кардиолог из Швајцарске.

Овакве процедуре ћемо ускоро радити рутински, па даље ширити и ван Српске, тврди Саша Лончар, шеф одјељења интервентне кардиологије. Процедура захтијева веома софистицирано технолошки напредно оруђе да би се разбио калцијум, а једно такво сада постоји у Бањалуци, поручују из УКЦ-а РС.

“Данас смо имали прилику да радимо једну процедуру коју, ја мислим, да ни у једном центру на Балкану не би могли урадити, јер немају тај балон. Ми ћемо рутински да користимо те балоне убудуће”, истакао је Саша Лончар, шеф одјељења интервентне кардиологије УКЦ РС.

Ове године у Бањалуци је урађено 1.800 кардиолошких процедура. Др Лончар тврди да је то више него сви центри у БиХ заједно. “Боље спријечити, него лијечити”, користе стару пословицу у УКЦ-у и позивају на рану превенцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана