Словеначкој фирми забрањен пријем радника из БиХ

Анита Јанковић-Речевић
Словеначкој фирми забрањен пријем радника из БиХ

Сарајево - Агенција за рад и запошљавање БиХ забранила је словеначкој фирми “Универзална логистика” да запошљава раднике из БиХ у наредне двије године путем Споразума између Савјета министара БиХ и Владе Словеније о запошљавању, јер је кршила права возача који су радили за њу.

Агенција је јуче саопштила да је ова одлука донесена након што је потврђено да су поједине словеначке фирме кршиле права радника из БиХ.

- У сарадњи са релевантним словеначким институцијама тренутно радимо на информацији која ће обухватити све фирме које крше права радника из наше земље. Информацију ћемо доставити Комисији за праћење спровођења Споразума о запошљавању, а тим фирмама ће бити онемогућено да запошљавају нове раднике - саопштили су из агенције и додали да ће и словеначки Инспекторат за рад контролисати услове у којима раде грађани из БиХ.

Извршни секретар Независног синдиката радника Словеније Борис Перш, који заступа интересе страних радника, тврди да су радници из БиХ у Словенији препуштени сами себи, те да их послодавци свакодневно искоришћавају.

- Послодавци их “перушају” сто на сат, а “Универзална логистика” предњачи у томе. Возачи који су радили за ту фирму морали су потписивати разне бланко папире, које је предузеће представљало на начин да је радницима давало кредите на основу чега су возачима касније одбијали од плате и до 1.000 евра мјесечно. Синдикат тренутно води поступак за око 30 бивших радника те фирме који су били изложени разним малверзацијама - рекао је Перш и додао да је стварни број преварених радника далеко већи, али да су многи возачи дигли руке и отишли да раде у Њемачку и Аустрију.

Према његовим ријечима, највећи проблем радника из БиХ је што се не учлањују у синдикат кад дођу да раде у Словенију.

- Људи мисле да им се у Словенији не може десити ништа лоше, али овдје као и свуда у свијету има послодаваца који раде поштено, али и превараната. Страни радници не знају језик, па су изложени преварама, а када дођу код нас обично је већ касно - рекао је Перш и додао да би Агенција за рад и запошљавање БиХ морала објаснити радницима да када оду у Словенију прво посјете синдикат, који ће их упознати о њиховим правима и обавезама.

Број радника из БиХ који одлазе на рад у Словенију рапидно је повећан од када су двије земље потписале Споразум о запошљавању. Само у првих десет мјесеци ове године више од 13.000 радника из БиХ добило је радне дозволе у овој земљи.

Савјети

У Агенцији за рад и запошљавање БиХ кажу да сви радници који дођу код њих добију потребне информације о правима и условима рада у Словенији, те да се савјети на које треба обратити пажњу налазе и на њиховој интернет страници.

- Захваљујући сарадњи са синдикатима из Словеније добијамо информације у којим се дјелатностима најчешће угрожавају права радника - наведено из агенције.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана