Skrojen plan za prevenciju nezaraznih bolesti

A. J. R.
Skrojen plan za prevenciju nezaraznih bolesti

Banjaluka - Promocija veće fizičke aktivnosti, manje konzumacije soli i šećera, zamjene zasićenih masti nezasićenim, te kontrola marketinške politike s ciljem uticaja na potražnju za duvanom i alkoholom samo su dio mjera predviđenih Akcionim planom za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti, koji će u Srpskoj biti sprovođen do 2026. godine.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić rekao je juče prilikom predstavljanja Akcionog plana da je ovaj dokument usaglašen sa evropskim akcionim planom za kontrolu masovnih nezaraznih bolesti, te da se realizuje u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju.

- Akcioni plan govori o aktivnostima koje se odnose na individualne odluke, ali i na populacione, uz pomoć kojih možemo unaprijediti zdravlje stanovništva. Zdravlje nije samo pitanje Ministarstva zdravlja već svih nas i veoma je važna intersektorska saradnja, prije svega donošenje određenih politika u sektoru obrazovanja, transporta, zaštite životne sredine i drugih oblasti - poručio je Šeranić i dodao da fokus prevencije treba biti usmjeren na radno sposobno stanovništvo, od 20 do 65 godina, s obzirom na to da najviše doprinosi društvu.

Načelnica Službe za socijalnu medicinu sa organizacijom i ekonomikom u zdravstvu u Institutu za javno zdravstvo RS Dijana Štrkić istakla je da su bolesti sistema krvotoka vodeći uzroci smrtnosti u Srpskoj i čine polovinu ukupne smrtnosti, te da je svaki peti smrtni slučaj izazvan tumorom. Istakla je da muškarci najčešće obolijevaju od raka dušnika, bronhija i pluća, a žene od raka dojke.

- Zajednički faktori rizika su pušenje, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost i konzumiranje alkohola - upozorila je Štrkićeva.

Direktor Odjeljenja za zdravstvene sisteme i javno zdravstvo Regionalne kancelarije za Evropu SZO Hans Kluge rekao je da su nezarazne bolesti glavni uzrok smrtnosti u Evropi i veliki trošak za privredu.

- Princip univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom znači da svi ljudi treba da imaju pristup dobrim zdravstvenim uslugama, a da, pri tome, zbog lošeg zdravlja na završe u siromaštvu. RS se nalazi na dobrom putu da ostvari ciljeve održivog razvoja - rekao je Kluge.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana