Šire krila mladima sa Daunovim sindromom

Milijana Latinović
Šire krila mladima sa Daunovim sindromom

Banjaluka - Volim muziku, društvo i svoj posao koji me čini srećnom i zbog kojeg se osjećam mnogo bolje, istakla je za “Glas Srpske” Nikolina Savić iz Omarske kod Prijedora, učesnica PAIN projekta, zahvaljujući kojem su mladi sa Daunovim sindromom dobili šansu da uz podršku zajednice šire svoja krila i samostalno polete.

Da Daunov sindrom nije bolest, već stanje na koje se može uticati rehabilitacijom i uključivanjem u društvene aktivnosti, potvrđuju mladi okupljeni u Daun centru u Banjaluci koji učestvuju u projektu PAIN, a čiji skraćeni naziv znači: pokušaj, analiziraj, izvrši i nastavi. Zahvaljujući tom projektu, čiji je idejni tvorac psihoterapeut i upravnik Daun centra Zoran Jelić, mladići i djevojke sa tim sindromom savladali su vještine konobarskog zanata i dobili priliku da rade i budu ravnopravni članovi društva. Koliki iskorak su napravili, svjedoči činjenica da će iduće sedmice stečena znanja i iskustva prenijeti drugarima u Beogradu.

Dvadesetčetvorogodišnja Nikolina zajedno sa drugarima iz centra radi kao konobar u Zdravstveno-turističkom centru (ZTC) “Banja Vrućica” koji je prvi otvorio svoja vrata za mlade sa Daunovim sindromom.

- Tamo mi je lijepo. Družimo se i radimo. Srećna sam - sa osmijehom kaže Nikolina. U  borbi za ljepše sutra najveći oslonac joj je otac Radojica koji za svoju kćerku kaže da je oduvijek bila vrijedna i željna da uči.

- Sve to ima smisla i čini njen život kvalitetnijim. Mnogo je komunikativnija i srećnija. Sve zna da uradi u kući i mnogo sam ponosan na nju. I ranije je napredovala, a kroz taj projekat sigurno je otišla korak naprijed - kazao je Radojica Savić.

Tražeći put za dobrobit svog sina Lazara, koji takođe ima Daunov sindrom, Jelić je cijeli život posvetio djeci i mladima sa tim sindromom vodeći se onim šta sve oni mogu, samo ako im pružimo šansu.

- Projekat smo započeli prije tri godine uz podršku grada Banjaluka i tadašnjeg predsjednika RS Milorada Dodika i mogu da kažem da smo uspjeli. Model dobre prakse iz Evrope primijenio sam kod nas i kroz ovaj projekat rehabilitacije i habilitacije omogućavamo tim mladim ljudima da postanu samostalni. Dvije grupe od po šest mladića i djevojaka prošle su do sada prve dvije od ukupno četiri faze projekta. Oni po 15 dana žive i rade u “Banji Vrućici” i, vjerujte mi, napredak u njihovom životu je nemjerljiv - istakao je Jelić. Naglašava da je pokrenuvši projekat mislio da će pomjeriti granice osobama sa Daunovim sindromom.

- Ti mladi ljudi pomjerili su moje granice. Oni mogu sve, samo treba da im dozvolimo - naglasio je Jelić.

U trenutku razgovora on i, kako sam kaže, njegovi drugari iz Daun centra uveliko su se pripremali za novu zajedničku avanturu. Odlični rezultati koje su postigli do sada motivisali su njihove drugare iz Srbije da se upuste u istu priču i po “receptu” iz Banjaluke pokušaju izvojevati bitku za osamostaljivanje osoba sa Daunovim sindromom. Jelić i njegovi drugari prvi put će zajedno poletjeti 18. marta ka srpskoj prestonici, gdje će tokom sedmodnevnog boravka prenijeti svoja iskustva kolegama iz Srbije sa kojima su 31. januara potpisali sporazum o saradnji.

- Prvi put avionom “Er Srbije” leti grupa od sedam osoba sa Daunovim sindromom i za njih će to biti novo iskustvo. Maksimalno su nam izašli u susret. Vjerujem da će nam to svima biti nezaboravno iskustvo - rekao je Jelić dodavši da će sa drugarima u Beogradu obilježiti i 21. mart, Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom.

Direktor ZTC “Banja Vrućica” Dragan Bogdanić rekao je za “Glas Srpske” da su rado izašli u susret ovoj djeci.

- Vrijedni su i veoma dobro prihvaćeni i od strane zaposlenih i od gostiju. Nama nisu na teret, a oni su ovdje dobili priliku da se edukuju, druže i pokažu svoj maksimum - istakao je Bogdanić.

Podrška predsjednice

Zoran Jelić ističe da je namjera da bude formiran zajednički Daun sindrom centar sa sjedištem u Beogradu.

- Ogromnu pomoć i podršku u tome imamo i od predsjednice RS Željke Cvijanović - kazao je Jelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana