Шире крила младима са Дауновим синдромом

Милијана Латиновић
Шире крила младима са Дауновим синдромом

Бањалука - Волим музику, друштво и свој посао који ме чини срећном и због којег се осјећам много боље, истакла је за “Глас Српске” Николина Савић из Омарске код Приједора, учесница ПАИН пројекта, захваљујући којем су млади са Дауновим синдромом добили шансу да уз подршку заједнице шире своја крила и самостално полете.

Да Даунов синдром није болест, већ стање на које се може утицати рехабилитацијом и укључивањем у друштвене активности, потврђују млади окупљени у Даун центру у Бањалуци који учествују у пројекту ПАИН, а чији скраћени назив значи: покушај, анализирај, изврши и настави. Захваљујући том пројекту, чији је идејни творац психотерапеут и управник Даун центра Зоран Јелић, младићи и дјевојке са тим синдромом савладали су вјештине конобарског заната и добили прилику да раде и буду равноправни чланови друштва. Колики искорак су направили, свједочи чињеница да ће идуће седмице стечена знања и искуства пренијети другарима у Београду.

Двадесетчетворогодишња Николина заједно са другарима из центра ради као конобар у Здравствено-туристичком центру (ЗТЦ) “Бања Врућица” који је први отворио своја врата за младе са Дауновим синдромом.

- Тамо ми је лијепо. Дружимо се и радимо. Срећна сам - са осмијехом каже Николина. У  борби за љепше сутра највећи ослонац јој је отац Радојица који за своју кћерку каже да је одувијек била вриједна и жељна да учи.

- Све то има смисла и чини њен живот квалитетнијим. Много је комуникативнија и срећнија. Све зна да уради у кући и много сам поносан на њу. И раније је напредовала, а кроз тај пројекат сигурно је отишла корак напријед - казао је Радојица Савић.

Тражећи пут за добробит свог сина Лазара, који такође има Даунов синдром, Јелић је цијели живот посветио дјеци и младима са тим синдромом водећи се оним шта све они могу, само ако им пружимо шансу.

- Пројекат смо започели прије три године уз подршку града Бањалука и тадашњег предсједника РС Милорада Додика и могу да кажем да смо успјели. Модел добре праксе из Европе примијенио сам код нас и кроз овај пројекат рехабилитације и хабилитације омогућавамо тим младим људима да постану самостални. Двије групе од по шест младића и дјевојака прошле су до сада прве двије од укупно четири фазе пројекта. Они по 15 дана живе и раде у “Бањи Врућици” и, вјерујте ми, напредак у њиховом животу је немјерљив - истакао је Јелић. Наглашава да је покренувши пројекат мислио да ће помјерити границе особама са Дауновим синдромом.

- Ти млади људи помјерили су моје границе. Они могу све, само треба да им дозволимо - нагласио је Јелић.

У тренутку разговора он и, како сам каже, његови другари из Даун центра увелико су се припремали за нову заједничку авантуру. Одлични резултати које су постигли до сада мотивисали су њихове другаре из Србије да се упусте у исту причу и по “рецепту” из Бањалуке покушају извојевати битку за осамостаљивање особа са Дауновим синдромом. Јелић и његови другари први пут ће заједно полетјети 18. марта ка српској престоници, гдје ће током седмодневног боравка пренијети своја искуства колегама из Србије са којима су 31. јануара потписали споразум о сарадњи.

- Први пут авионом “Ер Србије” лети група од седам особа са Дауновим синдромом и за њих ће то бити ново искуство. Максимално су нам изашли у сусрет. Вјерујем да ће нам то свима бити незаборавно искуство - рекао је Јелић додавши да ће са другарима у Београду обиљежити и 21. март, Свјетски дан особа са Дауновим синдромом.

Директор ЗТЦ “Бања Врућица” Драган Богданић рекао је за “Глас Српске” да су радо изашли у сусрет овој дјеци.

- Вриједни су и веома добро прихваћени и од стране запослених и од гостију. Нама нису на терет, а они су овдје добили прилику да се едукују, друже и покажу свој максимум - истакао је Богданић.

Подршка предсједнице

Зоран Јелић истиче да је намјера да буде формиран заједнички Даун синдром центар са сједиштем у Београду.

- Огромну помоћ и подршку у томе имамо и од предсједнице РС Жељке Цвијановић - казао је Јелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана