Синдикат тражи повећање плата у свим секторима

Срна
Синдикат тражи повећање плата у свим секторима

Савез синдиката тражи повећање најниже, али и свих плата у наредној години. На састанцима гранских синдиката пред званичне преговоре са социјалним партнерима још нису утврђени конкретни захтјеви за издвајања из новог буџета, за 2019. који ће, како је најављено, бити већи од 3,2 милијарде.

Савез синдиката тражи од социјалних партнера да најнижа плата, од првог јануара буде повећана на 500 марака, чиме ће аутоматски доћи до повећања свих плата у Српској. До краја првог квартала, каже Ранка Мишић, могуће је достићи просјечну плату од 1.000 марака, ако Влада и послодавци уваже синдикалне захтјеве.

“Да ли ћемо ми то у два корака успјети испреговарати у два пута или ћемо доћи или нећемо доћи до тога. Управо сам говорила о вољи послодаваца, али Владина је обавеза да донесе одлуку иако се друга два партнера не договоре”, рекла је Мишић.

Послодавци одговарају - без смањења пореза нема повећања плате, и то смањења пореза на добит, као и смањења стопе доприноса.

“То није скуп нечијих жеља, него је скуп економских односа. Најнижа плата у свијету није никада веће од 50 одсто од просјечне плате. Ми сад имамо најнижу плату у висини преко 50 одсто просјечне плате. Дакле, требаће створити неке друге економске претпоставке да дође до повећања најниже плате. Ми испред Уније послодаваца смо свјесни да треба чинити све и радити да дође до повећања плата”, рекао је предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић

Просвјета би од почетка године могла да има веће плате, док се за МУП очекује додатно наоружавање и нова опрема, али и побољшање материјалног статуса, рекла је премијерка, Жељка Цвијановић.

“За просвјетне раднике дефинитивно, ево сад и кроз овај нацрт буџета и све оно што планирамо сада. Биће то повећање од осам одсто од 1. јануара 2019. године То ће бити први корак, а након тога биће неки други корак кроз који бисмо могли да их изједначимо по коефицијентима са осталим корисницима буџета”, додал је Цвијановић.

Осим плата, неопходно је коначно потписати општи колективни уговор, али и гранске колективне уговоре, каже Мишићева, будући да и корисницима буџета ускоро престају да важе привремени колективни уговори које су потписали. Томе се нарочито противе, како каже, два или три човјека из Уније послодаваца. Ко кочи потписивање Општег колективног уговора, није хтјела да открије, али каже да ће о томе ускоро бити више ријечи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана