Siguran krov nad glavom za najugroženije

Vedrana Kulaga
Siguran krov nad glavom za najugroženije

Banjaluka - BiH bilježi dobre rezultate kada je riječ o Regionalnom stambenom programu koji ima za cilj obezbjeđivanje krova nad glavom za više hiljada izbjeglih i raseljenih lica kroz izgradnju i obnovu kuća i stanova u gotovo svim lokalnim zajednicama u ovoj zemlji.

Regionalni program je višegodišnji projekat koji zajednički realizuju BiH, Srbija, Crna Gora i Hrvatska, uz pomoć brojnih donatora, kako bi se na kraju došlo do cilja, a to je trajni smještaj za oko 74.000 osoba.

Program se sprovodi u nizu potprojekata za koje se pripremaju posebni prijedlozi i o čijem finansiranju odlučuje Skupština donatora Fonda Regionalnog programa koja je do sada BiH dala zeleno svjetlo za šest  potprojekata. 

U posljednjem izvještaju o sprovođenju Okvirnog sporazuma između Razvojne banke Savjeta Evrope i BiH u vezi sa tim programom piše da su u program uključene 83 lokalne zajednice sa kojima su potpisani sporazumi o saradnji te da je planirano uključenje još oko 30 opština i gradova što, kako je naznačeno, znači da se program sprovodi na području cijele BiH.

Skupština donatora je odobrila sve aplikacije koje je podnijela BiH za šta su iz Fonda Regionalnog programa obezbijeđena 124 miliona maraka, uz doprinos BiH od oko 22 miliona, tako da je vrijednost potprojekata 146 miliona bez uračunatog PDV-a.

Do kraja juna prošle godine su, kako je istaknuto, potpisana 152 ugovora sa domaćim dobavljačima usluga i radova u vrijednosti od 40 miliona maraka, a odnose se na projektovanje, izvođenje radova i druge poslove. Završena je gradnja 520 objekata sa 699 stambenih jedinica, od kojih je sedam zgrada sa 185 stanova i 514 porodičnih kuća. Tehnički prijem je obavljen, izdate upotrebne dozvole i objekti useljeni. U toku je obnova i izgradnja 855 stambenih jedinica, od čega 509 kuća i 346 stanova.

- Donatori su potvrdili da je došlo do napretka partnerskih zemalja u sprovođenju programa, ali da je potrebno preduzeti niz mjera od strane svih učesnika kako bi bila dodatno poboljšana efikasnost projekata - piše u jednom od zaključaka u usvojenom izvještaju.

Jedna u nizu lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koja je uključena u Regionalni program je Prnjavor, u kojem je u toku gradnja zgrade namijenjene za ugrožene kategorije. Načelnik opštine Darko Tomaš nedavno je naveo da su putem Razvojne banke Savjeta Evrope i dosadašnjeg Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske obezbijedili donatorska sredstva za izgradnju objekta kolektivnog stanovanja sa 14 stambenih jedinica u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Sekretarijat

Aktivan partner u Regionalnom programu je i novoformirani Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, odakle su nedavno poručili da će nastaviti da rade na projektima koji se odnose na trajno stambeno zbrinjavanje izbjeglica, raseljenih lica i povratnika. Sekretarijat će, kako su kazali, nastaviti sve aktivnosti koje je do sada realizovalo Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica koje je prestalo da postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana