Сигуран кров над главом за најугроженије

Ведрана Кулага
Сигуран кров над главом за најугроженије

Бањалука - БиХ биљежи добре резултате када је ријеч о Регионалном стамбеном програму који има за циљ обезбјеђивање крова над главом за више хиљада избјеглих и расељених лица кроз изградњу и обнову кућа и станова у готово свим локалним заједницама у овој земљи.

Регионални програм је вишегодишњи пројекат који заједнички реализују БиХ, Србија, Црна Гора и Хрватска, уз помоћ бројних донатора, како би се на крају дошло до циља, а то је трајни смјештај за око 74.000 особа.

Програм се спроводи у низу потпројеката за које се припремају посебни приједлози и о чијем финансирању одлучује Скупштина донатора Фонда Регионалног програма која је до сада БиХ дала зелено свјетло за шест  потпројеката. 

У посљедњем извјештају о спровођењу Оквирног споразума између Развојне банке Савјета Европе и БиХ у вези са тим програмом пише да су у програм укључене 83 локалне заједнице са којима су потписани споразуми о сарадњи те да је планирано укључење још око 30 општина и градова што, како је назначено, значи да се програм спроводи на подручју цијеле БиХ.

Скупштина донатора је одобрила све апликације које је поднијела БиХ за шта су из Фонда Регионалног програма обезбијеђена 124 милиона марака, уз допринос БиХ од око 22 милиона, тако да је вриједност потпројеката 146 милиона без урачунатог ПДВ-а.

До краја јуна прошле године су, како је истакнуто, потписана 152 уговора са домаћим добављачима услуга и радова у вриједности од 40 милиона марака, а односе се на пројектовање, извођење радова и друге послове. Завршена је градња 520 објеката са 699 стамбених јединица, од којих је седам зграда са 185 станова и 514 породичних кућа. Технички пријем је обављен, издате употребне дозволе и објекти усељени. У току је обнова и изградња 855 стамбених јединица, од чега 509 кућа и 346 станова.

- Донатори су потврдили да је дошло до напретка партнерских земаља у спровођењу програма, али да је потребно предузети низ мјера од стране свих учесника како би била додатно побољшана ефикасност пројеката - пише у једном од закључака у усвојеном извјештају.

Једна у низу локалних заједница у Републици Српској која је укључена у Регионални програм је Прњавор, у којем је у току градња зграде намијењене за угрожене категорије. Начелник општине Дарко Томаш недавно је навео да су путем Развојне банке Савјета Европе и досадашњег Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске обезбиједили донаторска средства за изградњу објекта колективног становања са 14 стамбених јединица у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања.

Секретаријат

Активан партнер у Регионалном програму је и новоформирани Републички секретаријат за расељена лица и миграције, одакле су недавно поручили да ће наставити да раде на пројектима који се односе на трајно стамбено збрињавање избјеглица, расељених лица и повратника. Секретаријат ће, како су казали, наставити све активности које је до сада реализовало Министарство за избјеглице и расељена лица које је престало да постоји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана