Шест понуда за прелаз код “Братољуба”

Ведрана Кулага
Шест понуда за прелаз код “Братољуба”

Бањалука - У Управу за индиректно опорезивање (УИО) БиХ стигло је шест понуда за изградњу граничног прелаза Братунац - Љубовија, потврђено је “Гласу Српске” у тој институцији.

 

Тендер за изградњу граничног прелаза, чија процијењена вриједност износи 12,3 милиона марака без ПДВ-а, расписан је у јануару ове године, а у УИО су казали да је надлежна комисија почела да анализира достављене понуде.

- Не можемо прецизирати када ће посао бити завршен, јер је ријеч о обимној документацији. Када буде изабран најповољнији понуђач и када прођу све предвиђене процедуре, биће закључен уговор - рекли су у УИО и додали да сада не могу да дају више информација о пријављенима, као ни о понудама које су доставили.

Нагласили су и да у буџету имају 14,5 милиона марака за тај пројекат.

У тендерској документацији за изградњу граничног прелаза је наведено да је рок за за завршетак радова 350 календарских дана, рачунајући од дана увођења у посао, а изведени радови, како је наведено, морају бити изведени у складу са највишим професионалним стандардима.

Један од услова за учешће на тендеру био је да понуђачи докажу да су у 2017. години позитивно пословали, као и то да су у посљедње три године имали минимум промета од 14 милиона марака за сваку годину.

Званичници Републике Српске дуже вријеме су упозоравали да постоји бојазан да неко намјерно опструише изградњу заједничког граничног прелаза на мосту “Братољуб” који повезује Братунац и Љубовију, иако је ријеч о изузетно важној комуникацији.

Изградња моста “Братољуб”, у дужини од 227 метара, трајала је од октобра 2015. до маја 2017. године и коштала је око 13 милиона евра, али због непостојања граничног прелаза још није у функцији.

Србија је, према ранијем договору, завршила изградњу моста и приступне путеве са своје стране, Република Српска изградњу приступних путева из правца Братунца, док плато за царински терминал и гранични прелаз са настрешницом површине 2.000 метара квадратних треба да изгради БиХ.

Челници општине Братунац истичу да је огроман значај ове инвестиције, не само за тај дио Подриња него за ширу регију, јер ће транспортни правци знатно бити скраћени и то ће много значити за привреду овог подручја и за становништво с обје стране Дрине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана