Шаровић: Робна размјена са Србијом и Хрватском пет милијарди евра

Срна
Шаровић: Робна размјена са Србијом и Хрватском пет милијарди евра

Београд - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас у Београду да ће обим робне размјене са Србијом и Хрватском ове године достићи пет милијарди евра, а да је у даљој експанзији економских и трговинских односа, инфраструктура најслабија карика.

Шаровић, који учествује на Самиту 100 бизнис-лидера, оцијенио је да је можда потребно да земље региона направе нови искорак у наредном периоду и да више сарађују када је ријеч о трговини, инвестицијама и инфраструктури, која недостаје и која не може у довољној мјери да прати економске токове и трговинске односе.


Када је ријеч о дигитализацији, односно такозваној четвртој индустријској револуцији као одскочној дасци ка глобално конкурентном региону, Шаровић је оцијенио да цијели регион заостаје у дигитализацији и савременој трговини.

"Питање дигитализације је питање слободног промета роба без посредника, такозвани фри-карго је у експанзији, а ми заостајемо као регион и као БиХ. То је будућност и вјероватно ће и данашњи и сутрашњи закључци бити о томе да регион треба да одговори и на ове изазове који су ту пред нама", рекао је Шаровић.

Он се заложио за надоградњу Цефта споразума у неку врсту "Цефте плус", која би обухватила не само трговине услугама, него и питања царина и простора без граница.

Шаровић је закључио да је велики недостатак за развој региона то што има мало билатералних пројеката, договорених међу земљама. "У региону практично имамо само пројекте који су иницирани од Брисела, ЕУ, Платформе за западни Балкан, од неких других међународних фактора", каже Шаровић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ учествовао је на скупу у раду панела на којем су говорили и замјеник премијера Македоније Кочо Агњушев, министар рударства и енергетике Србије Александар Антић, потпредсједник црногорског парламента Бранимир Гвозденовић, као и представници компанија "Горење", "Сименс", Атлас група и Атлантик група у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана