Русија дигла рампу за јабуке из БиХ

Маријана Миљић
Русија дигла рампу за јабуке из БиХ

Требиње/Бањалука - Русија је јуче укинула забрану извоза јабука из БиХ и тиме након скоро пола године отворила поново своје тржиште за наше воће.

Ову одлуку Русије саопштио је јуче министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић приликом посјете плантажи јабука у Поповом пољу код Требиња. 

- То је добра вијест која ће сигурно обрадовати све воћаре у БиХ. Руска страна тражи да Управа за заштиту биља БиХ гарантује за фитосанитарне захтјеве Русије - казао је Шаровић.

Нагласио је да ће Руси ускоро посјетити БиХ и увјерити се у количине јабука које наша земља има и намјерава да извози у Русију.

- То ће бити важно како бисмо и ми и они могли тачно да знамо којим количинама располажемо. Све надлежне институције, односно инспекторати у Српској, ФБиХ и Брчком, морају да обрате пажњу и спријече било какве злоупотребе и шверц - навео је Шаровић.

Нагласио је да због неодговорних појединаца више не треба дозволити да дође до забране извоза воћа у Русију.

- Од шверца корист имају само појединци. Ако радимо извозне послове са Русијом, корист ће имати наша шира заједница, угледне компаније, бројне породице и цијела земља - рекао је Шаровић.

Воћари у Српској поздрављају одлуку Русију и наводе да нико више не смије дозволити да се та ситуација понови.

- Наше јабуке не можемо да продамо на домаћем тржишту јер је оно претрпано јефтинијим увозним воћем. Због тога нам је тржиште Русије једина нада и сигурност да ћемо тамо продати воће. Сва срећа, па је одблокиран извоз јер би у супротном највеће количине залихе јабука пропале. Ова година је изузетно родна и једна од бољих у посљедњих 10-15 година - рекао је предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић и додао да више нико од воћара, извозника и надлежних институција не смије себи допустити да буде поновљена грешка од прије пола године.

Русија је у другој половини јануара ове године забранила извоз јабука из БиХ јер је бијељинско предузеће “Фрукт компани” под кринком домаћих пласирало ово воће увезено из Пољске. На сумњивој пошиљци јабука у Русију било је наведено да је произвођач овог воћа Неџад Мујчиновић из Градачца, док је фитосанитарни сертификат за извоз издала инспекција у Брчком. Контролом у Русији на пошиљци је пронађена и етикета на којој је наведено да је то воће у БиХ стигло из Пољске.

Предузете све мјере

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС недавно је саопштило да очекују да након доласка Руса буде деблокиран извоз јабука из БиХ у Русију.

- Надлежне институције РС предузеле су конкретне кораке да би дошло до укидања забране. Из евиденције извозника избрисана је фирма “Фрукт компани” из Бијељине, као и сви њени кооперанти - казали су у Министарству пољопривреде РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана