Рок за регистрацију електронских услуга до краја године

ATV
Рок за регистрацију електронских услуга до краја године

Пријаве ПДВ-а као и акцизне пријаве Управи за индиректно опорезивење од Нове године биће могуће само електронским путем. Порески и акцизни обвезници због тог разлога треба да поднесу захтјев за регистрацију за коришћење елктронских услуга. Рок је 31.децембар и након тога више неће постојати могућност достављања акцизних и ПДВ пријава у писаној форми.

Из Управе за индиректно опорезивање  позивају да се са регистрацијом пожури јер су остала још три мјесеца. 

"Овдје је битно нагласити да се што прије поднесе захтјев за регистрацију, како би се могла извршити регистрација, а сама ПДВ пријава и акцизна пријава не мора се подносити одмах након што се изврши регистрација," рекао је Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ.

Сви детаљи о томе како се регистровати су на е порталу Управе. Након што се обвезник региструје приступне податке добија на имејл адресу и спреман је за регистрацију. 

"Захтјев за пријаву подноси се врло једноставно, дакле налази се на нашем е порталу, одштампа пријава за регистрацију и испуне основни подаци, та пријава се потпише, стави печат и предаје надлежном регионалном центру," каже Ковачевић.

Иако би електронско пословање требало да олакша посао привредницима, још их се ни половина није регистровала. Од 50 хиљада, захтјев је предало тек њих око 12 и по хиљада. Послодавци кажу да, по свему судећи, сви као и обично чекају посљедњи тренутак, па би највише регистрованих могло да буде у децембру.

"Сви показатељи су да је то позитивно, смањује шетњу послодаваца и убрзава све процесе, тако да је то један добар потез УИО. Надамо се да ће ускоро и друге услуге које нуди УИО бити дигитализоване," каже Саша Тривић, из Удружења послодаваца републике Српске. 

Посебну пажњу обвезници морају обратити на податке које уносе. Уколико имају нове, а у систему Управе су им стари подаци, прво морају поднијети захтјев за промјену тих података, па тек онда захјев за регистрацију. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана