Razvodi i međe pune kancelarije pravnika

Anita Janković-Rečević
Razvodi i međe pune kancelarije pravnika

Banjaluka - Pravnici Centra za pružanje besplatne pravne pomoći iz godine u godinu imaju sve više posla, a samo lani na njihova vrata pokucalo je 7.116 stanovnika iz cijele Srpske koji su zatražili savjete prilikom rješavanja raznih životnih problema, ali i zastupanje pred sudovima.

Pomoćnik direktora ovog centra Jovo Erceg kaže da im se u Banjaluci, kao i u njihovim kancelarijama u Doboju, Istočnom Sarajevu, Trebinju i Bijeljini građani najčešće obraćaju zbog bračnih i porodičnih odnosa, imovinsko-pravnih i radnih sporova.

- Ljudi traže pravnu pomoć prilikom razvoda, utvrđivanja ili osporavanja očinstva, utvrđivanja međa i prava vlasništva. Mnogi nam se obraćaju i zbog dugovanja i to najviše komunalnih, poput duga za struju, grijanje, odvoz smeća, TV pretplatu - naveo je Erceg i dodao da nisu rijetki ni oni kojima treba pomoć prilikom sačinjavanja tužbi protiv rješenja organa uprave i sačinjavanja apelacija Ustavnom sudu BiH.

Istakao je da se od ukupnog broja predmeta lani njih 695 odnosilo na zastupanje pred sudovima, te da su njihovi pravnici učestvovali na 857 ročišta.

Svaki građanin ima pravo na besplatnu pravnu pomoć, ali, kako kaže Erceg, ona neće biti odobrena ako je iz samog zahtjeva vidljivo da je neosnovan, da se radi o neopravdanom vođenju postupka ili da je riječ o zloupotrebi prava na pravnu pomoć.

- Pravo na besplatnu pravnu pomoć po kriterijumu ličnog svojstva ili statusa zastupanja pred sudovima ostvaruju korisnici socijalne zaštite, kao i djeca. Ovo pravo po finansijskom kriterijumu ostvaruju nezaposleni, građani lošeg imovinskog stanja, korisnici prava na starosnu i invalidsku penziju, te žrtve nasilja u porodici - rekao je Erceg i dodao da su građani po finansijskom kriterijumu lani mogli dobiti besplatnu pravnu pomoć zastupanja ako prihodi i primanja svih članova domaćinstva nisu prelazila 831 marku, dok je za ovu godinu taj iznos 857 KM.

Jelena S. jedna je od mnogih koji su zatražili pomoć pravnika.

- Nezaposlena sam i bez primanja, a bivši suprug mi ne isplaćuje alimentaciju za djecu. Kako nisam imala novca da platim advokata, zatražila sam pomoć pravnika ovog centra koji su mi izašli u susret. Objasnili su mi moja prava i kako da ih ostvarim na sudu. Bez njih bih lutala od vrata do vrata - ispričala je ona.

Građani kojima je potrebna besplatna pravna pomoć to pravo mogu ostvariti popunjavanjem zahtjeva koji je dostupan na sajtu Centra za pružanje besplatne pravne pomoći.

“Uredovni dani”

Jovo Erceg je naveo da su s ciljem približavanja besplatne pravne pomoći građanima uveli i takozvane “Uredovne dane” koje organizuju jednom mjesečno u svim opštinama u kojima su sjedišta osnovnih sudova.

- Svi građani bez obzira na imovinsko stanje, odnosno socijalni status, mogu dobiti besplatnu pravnu pomoć koja se odnosi na opšte informacije o pravima i obavezama, pravne savjete, pomoć u popunjavanju obrazaca i formulara, te pomoć u sastavljanju svih vrsta pismena - rekao je Erceg.

 

* Broj građana koji su zatražili usluge Centra za pružanje besplatne pravne pomoći

2018. - 7.116

2017. - 7.014

2016. - 6.542

2015. - 6.916

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana