Rastu troškovi za biološku terapiju

Svjetlana Đuričić
Rastu troškovi za biološku terapiju

Banjaluka - Biološkom terapijom za nemaligne bolesti trenutno se liječi 140 pacijenata u Republici Srpskoj, a za ove lijekove u 2018. godini biće utrošena oko tri miliona KM.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske, troškovi za ove lijekove su od 2014. godine, kada je uvedena ova terapija za nemaligne bolesti, sa 700.000 KM povećani na 2,5 miliona KM godišnje. Toliko su, naime, iznosili troškovi u prošloj godini i to zbog povećanih prava pacijenata i uvrštavanja novih indikacija.

Napomenuli su da je Srpska lider u regionu po dostupnosti ovih lijekova nove generacije osiguranicima.

- Među prvima smo uveli biološku terapiju za nemaligne bolesti u prava osiguranika jer, primjera radi, FBiH, kao i Srbija, još ne finansiraju ovu terapiju za svoje osiguranike - rekli su iz Fonda.

Specijalista gastroenterohepatologije Romana Rajić kazala je da je u Srpskoj u porastu broj oboljelih od upalnih bolesti crijeva, među kojima prednjače Kronova bolest i ulcerozni kolitis. Ova oboljenja su najčešće indikacije za biološku terapiju u gastroenterohepatologiji. Na terapiji biološkim lijekovima “humira” i “remikejd” trenutno je oko 30 pacijenata.

- Biološka terapija je po smjernicama posljednja za kojom posežemo, jer smo među siromašnijim zemljama i nemamo na raspolaganju te lijekove dovoljno često koliko bi trebalo. Kad uključujemo ovu terapiju, u dilemi smo šta da radimo, jer budžet Fonda to diktira. Dešava se da, kada postignemo rezultate, oni kažu da nema terapije, pa nas to vraća na početak - kaže Rajićeva.

S druge strane, dodaje, po najnovijim smjernicama, biološka terapija se, naročito kod mladih osoba, uključuje kao jedna od prvih linija odbrane, jer se ne čeka da se dođe do uznapredovanog stadijuma bolesti i invaliditeta. Ova vrsta lijeka trebalo bi da se primjenjuje trajno.

- Kada neko ima dobar odgovor na terapiju, onda treba da u određenom periodu prima taj lijek. Svaki put kad se prekine liječenje biološkom terapijom, ispočetka kreće liječenje udarnom dozom, da bi se došlo do doze održavanja. Tada se povećavaju i troškovi za biološku terapiju - istakla je Rajićeva.

Biološka terapija “humira” odobrena je dvadesetpetogodišnjem pacijentu iz Banjaluke, koji nije želio da mu objavimo ime.

- Više od deset godina bolujem od Kronove bolesti. Ova terapija mi pomaže da normalno živim - rekao je ovaj pacijent i dodao da jedna ampula koju finansira FZO RS košta oko 1.500 KM, a zavisno od stanja potrebne su dvije do tri ampule mjesečno. Za liječenje na godišnjem nivou po pacijentu potrebne su desetine hiljada KM.

Indikacije

Fond zdravstvenog osiguranja RS od 2014. u potpunosti finansira biološku terapiju za nemaligne bolesti, poput ulceroznog kolitisa, Kronove bolesti, reumatoidnog artritisa, juvenilnog idiopatskog artritisa, psorijatičnog artritisa, te ankilozirajućeg spondilitisa.

- U 2018. godini je uvedena još jedna nova indikacija, psorijaza, prvenstveno zbog pacijenata mlađeg životnog doba - kazali su iz Fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana