Ракије и пекмеза неће мањкати

Анита Јанковић-Речевић
Ракије и пекмеза неће мањкати

Бањалука - Љубитељи ракије и пекмеза од шљива на јесен ће заситити своја непца јер је шљива издашно родила, приноси су рекордни широм Српске, а многи произвођачи муку муче са стаблима која се под тежином рода сламају.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић каже да су климатске и метеоролошке прилике ове године изузетно ишле наруку произвођачима, што се није десило посљедњих десет година, па је све воће родило и преродило.

- Највише је родила шљива и слободно могу рећи да је овогодишњи род довољан за двије године. Добрим приносима шљиве се сматра око 20 до 25 тона по хектару, а ове године имамо воћаре који су на својим плантажама произвели више од 40 тона по хектару - рекао је Дојчиновић.

Предсједник Управног одбора Удружења воћара РС Дарко Милошевић под шљивом има око четири хектара, а стабла у његовим шљивицима остварила су максималне приносе.

- Имаћу више од 40 тона по хектару, али прекомјеран род ми задаје главобољу јер долази до ломљења грана - каже Милошевић и додаје да због огромног рода у цијелом региону извоз шљиве иде отежано, а ни пласман на локалном тржишту није задовољавајући.

- Само на подручју Угљевика ове године приноси шљиве ће бити између 5.000 и 6.000 тона, а наше тржиште је мало, па је проблем шта с толиким воћем. Због нешто лошијег квалитета теже извозимо, а и Европска унија је увела прелевмане, што нас додатно кочи - рекао је он.  

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је у структури воћарске производње у Српској шљива најзаступљенија врста, те да се очекује и највећи род, односно највећи обим производње.

- Процијењени обим производње воћа у овој години је око 331.000 тона, а само шљиве би требало бити око 181.300 тона.  Очекивана вриједност производње је око 200 милиона КМ, а шљива би требало да донесе 72,54 милиона марака - рекли су у ресорном министарству.

С циљем ширења производње и бољих приноса, у Министарству пољопривреде истичу да кроз новчане подстицаје стимулишу и произвођаче шљиве.

- Подршка текућој производњи за воћаре огледа се кроз регресирано дизел-гориво и премију за произведено и продато воће која износи 0,12 КМ по килограму, а услов је да посједују засад шљиве на најмање једном хектару, те да произведу најмање пет тона - рекли су у ресорном министарству.

Капиталне инвестиције

У Министарству пољопривреде истичу да произвођачима пружају подршку и за капиталне инвестиције, кроз које добијају подстицајна средства за подизање вишегодишњих засада, наводњавање, али и за набавку пољопривредне механизације, прераду воћа и слично.

- Кроз системске мјере подршке суфинансирамо премије осигурања примарне пољопривредне производње, а ту је и подршка анализи контроле плодности земљишта - рекли су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана