Рајчевић: Министарство ће издавати дигиталне електронске сертификате

Срна
Рајчевић: Министарство ће издавати дигиталне електронске сертификате

Бањалука - Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да ће ресорно министарство издавати квалификоване дигиталне електронске сертфикате, који ће бити заправо свачија дигитална лична карта.

“Она ће представљати ваш недвосмислени идентитет у електронском пословању и правном промету. Сертификат ће моћи користити не само пословни субјекти код регистрације, већ ће служити за све електронске услуге у систему електронске управе. Серитификати ће се издавати на два начина - на смарт картици или, у неком будућем времену, путем мобилне апликације на телефону или другим мобилним уређајима”, рекао је Рајчевић.

Он је, током посланичке расправе у Народној скупштини о Нацрту стратегије развоја предузетништва жена Републике Српске за период 2018-2022. године, рекао да ће се ови сертификати дистрибуисати путем ауторитета за регистрацију.

“Свако ко пожели да га посједује моћи ће да се обрати некој од институција са којојм ће Министарство закључити меморандум и споразум о тим пословима. Размишљамо да то буде АПИФ као неко ко има највеће присуство на терену у свим локалним јединицама самоуправе у Српској, то могу бити и Поште Српске, а може их бити и више, што је у фази разматрања”, рекао је Рајчевић.

Он је рекао да још није дефинисана цијена ових сертификата, али да ће она бити симболична у односу на то какве користи ће донијети кориснику

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић нагласио је да је Стратегија развоја предузетништва жена врло важна за будућност Републике, с обзиром да жене воде више од 10.000 привредних субјеката у којима има 22.000 радника.

Он је рекао да овдашње жене имају посебан и доказан потенцијал за бизнис, иако се често сусрећу са одређеним предрасудама.

“Зато је важно да им омогућимо да лакше заснују бизнисе, уз помоћ посебних кредитних линија и фондова и републичке и локалне власти”, рекао је Жунић.

Посланик Уједињене Српске Мирела Кајкут Зељковић рекла је да жене предузетнице треба додатно едуковати како би искористиле домаће и међународне фондове и засновале бизнисе.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић рекао је да су недовољна средства предвиђена за реализацију стратегије од 4,5 милиона КМ и да предузетницама треба много више финансијски помоћи у заснивању самосталног бизниса, јер су одговорније, прецизније и не праве пропусте.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана