Рајанер пробудио авио-саобраћај у Српској

Милијана Латиновић
Рајанер пробудио авио-саобраћај у Српској

Бањалука - Први авион ирске нискотарифне авио-компаније "Рајанер" јуче у 10.10 часова, како је и планирано, спустио се на писту у Маховљанима, а сат касније поново се винуо у облаке и одвезао путнике до Стокхолма, исписујући нову страницу историје домаћег ваздухопловства.

Авион из Стокхолма, који је свечано дочекан воденим топовима, оживио је бањалучки аеродром, а Српску повезао са једном од европских престоница. Бањалучки аеродром јуче је био крцат. Ходником су одзвањали точкићи кофера, а насмијана лица путника који су чекали да прођу све провјере говорила су више од ријечи.

- Пресрећна сам што коначно имамо прилику да летимо са бањалучког аеродрома. До сада смо из Шведске долазили у Тузлу или Сарајево. Увођење ове линије је сјајан потез и надам се да ће и на сваком идућем лету мјеста бити попуњена - казала је за "Глас Српске" Адмира Беговић док је са супругом чекала да се укрца у авион.  

Узбуђени су подједнако били и они који су првим авионом "Рајанера" долетјели у Бањалуку. Загрљаји и сузе радоснице са којима су их чекали чланови породице и пријатељи за њих су, кажу, најљепши знак добродошлице.

Приједорчанин Мухамед Ћејић, који у Шведској живи већ четврт вијека, један је од путника који су допутовали првим летом.

- Било је одлично. Авион удобан, вријеме идеално, шта више човјек може пожељети када долази у родни крај. Увјерен сам да ће ова линија опстати јер је много људи из ових крајева у Скандинавији и сигурно ћемо од сада много брже стизати кући - рекао је Ћејић за "Глас Српске".

Првим авионом из Стокхолма, који је био попуњен до посљедњег мјеста, управљао је пилот Владимир Милићевић, који већ двије деценије ради за "Рајанер".

- Напокон смо у Бањалуци. Дошли смо да останемо и надам се да ће бити још више летова на обострано задовољство. Лет је трајао два сата и 24 минута - рекао је Милићевић, који је родом из Београда.

Свечаном дочеку првог авиона из Стокхолма присуствовали су премијерка РС Жељка Цвијановић, министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић, министар трговине и туризма Предраг Глухаковић, амбасадор Ирске за БиХ са сједиштем у Љубљани Мајлс Гирен, директор "Аеродрома РС" Душко Ковачевић, градоначелници Бањалуке и Приједора Игор Радојичић и Миленко Ђаковић, те начелници Лакташа и Прњавора Ранко Карапетровић и Дарко Томаш.

Цвијановићева је истакла да је ово велики догађај за Српску, све грађане, привреднике и туристе.

- Уложено је много напора да би летови били успостављени. И друге авио-компаније су заинтересоване за сарадњу са РС. Корак по корак се отварамо и ширимо. Задовољна сам што ово дефинитивно јесте велика ствар за Бањалуку. Ово је почетак и очекујем да ће аеродром живјети сасвим другачији живот - рекла је Цвијановићева.

Трнинић је нагласио да је Влада РС уложила значајна средства у модернизацију бањалучког аеродрома, који сада изгледа потпуно другачије.

- Још није завршен карго објекат, али вјерујем да ћемо и то ускоро привести крају. Влада ће и даље улагати у развој аеродрома и вјерујем да ћемо ускоро проширити сарадњу са "Рајанером" - истакао је Трнинић и додао да је план да бањалучки аеродром има око 100.000 путника годишње.

Први човјек "Аеродрома РС" оцијенио је да је ово историјски тренутак за бањалучки аеродром.

- Најважније је да наши грађани сада имају могућност да лете са нискотарифним компанијама према европским дестинацијама - рекао је Ковачевић, захваливши Влади Српске на учињеним напорима како би била успостављена сарадња са "Рајанером".

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић сматра да је увођење летова ка европским престоницама снажна претпоставка за развој привреде и туризма града на Врбасу.

Авиони "Рајанера" ће на линији Бањалука - Стокхолм саобраћати уторком и суботом, а истим данима биће организован и лет до Мемингена, док су летови ка Бриселу планирани понедјељком и петком.

До сада се са писте у Маховљанима летјело само за Београд, а љетос су уведени и чартер летови ка Турској.

Карте од 9,99 евра

Извршна директорица продаје и маркетинга авио-компаније "Рајанер" за Европу Ивана Хајнс рекла је да ова компанија пушта у продају карте из Бањалуке по цијени од 9,99 евра за летове од новембра до јануара наредне године.

Заинтересовани путници могу резервисати карту сутра до поноћи на сајту www.ryanair.com.

- Задовољни смо што можемо званично лансирати наше прве летове из БиХ са три нове бањалучке зимске руте у Брисел, Меминген и Стокхолм. Клијенти и посјетиоци у РС и БиХ могу очекивати најниже цијене у Европи приликом раних резервација за одмор - рекла је Хајнсова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана