Радници из БиХ у Словенији зарађују до 2.400 евра

Срна
Радници из БиХ у Словенији зарађују до 2.400 евра

Сарајево - Представници словеначких послодаваца информисали су директора Агенције за рад и запошљавање БиХ Муамера Бандића да је у претходном периоду повећана минимална цијена рада у Словенији, што иде у корист радницима из БиХ, као и домаћој радној снази.

Радници из БиХ тренутно у просјеку раде за сатницу од четири до шест евра, а бруто плате крећу се од 850 до 2.400 евра, док у просјеку највећи број радника има бруто плату од 1.200 евра, речено је делегацији ове агенције која борави у Словенији с циљем директног увида у услове рада грађана БиХ.

Послодавци кажу да су јако задовољни овим радницима и да се то види из године у годину, јер се повећава број радника из БиХ који се запошљавају у Словенији посредством Агенције.

С друге стране, и радници из БиХ су задовољни условима рада у Словенији, а делегација Агенције за рад и запошљавање БиХ увјерила се да се уговори и права из радноправног односа поштују, те је закључено да радници уживају сва права као и домаћа радна снага.

Такође, захваљујући међудржавном Споразуму о социјалном осигурању радницима из БиХ пружена је социјална сигурност за вријеме трајања незапослености, што им омогућава да буду заштићени током периода између два запослења у Словенији, те да лакше мијењају послодавце и траже боље услове запошљавања, саопштено је из ове агенције.

Презентујући резултате рада Агенције за рад и запошљавање БиХ, Бандић је истакао да су у 2017. години 9.923 радника запослена у Словенији, а овај тренд је настављен и ове године, па је до краја априла у Словенији запослено још 4.307 особа.

И даље највећи број огласа одлази на вариоце, око 25 одсто, затим возаче - 23 одсто, зидаре - шест до седам одсто, браваре - четири одсто, те остала занимања доминантно у грађевинском сектору.

На овај начин на тржиште рада Словеније пласирају се особе са квалификованом и висококвалификованом стручном спремом, а које не могу наћи посао у БиХ.

Током посјете закључено је да споразум између двије земље поштују и послодавци и радници, те оцијењено да је сврха споразума остварена.

Послодавци у Словенији су истакли да је потреба за радном снагом из БиХ и даље велика, те процјењују да ће она таква бити и у наредним годинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана