Радници федералне Пореске управе од сутра у штрајку упозорења

Срна
Радници федералне Пореске управе од сутра у штрајку упозорења

Сарајево - Радници Пореске управе Федерације БиХ /ФБиХ/ најавили су да од сутра ступају у штрајк упозорења због недостатка кадра и лоших услова рада.

У штрајк упозорења ступају и због веома лоших услова рада, јер по четири-пет радника ради у канцеларијама површине између 15 и 20 метара квадратних.

Из Штрајкачког одбора су навели да у штрајк ступају сви запослени, а не само порески инспектори.


У Пореској управи ФБиХ тренутно је запослено 1.252 радника, а буџетом за ову годину одобрено је 1.332, док је Правилником о унутрашњој систематизацији и организацији предвиђен пријем 1.744 радника, навео је Штрајкачки одбор.

Штрајкачки одбор је истакао и да су инспектори у свом раду често изложени физичким нападима и пријетњама, јер раде најсложеније послове, откривају и процесуирају пореске прекршаје и кривична дјела и изричу озбиљније санкције, јавља портал “Кликс.ба”.

“За разлику од инспектора у другим управама имају ниже плате, лошије услове рада и лошију материјално-техничку опремљеност. Највећу одговорност за рјешавање проблема у Пореској управи има Министарство финансија у чијем смо саставу, јер нам сваке године у буџету ускраћује средства за нормалан рад и функционисање”, поручили су из Штрајкачког одбора.

Штрајкачки одбор напомиње да Пореска управа осигурава финансијску стабилност и функционисање ФБиХ, њених органа и институција, те поручује да би без средстава које прикупља дошло би до потпуног колапса ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана