Радници “Жељезница РС” пишу нове тужбе

Маријана Миљић
Радници “Жељезница РС” пишу нове тужбе

Бањалука - Радници “Жељезница РС” подносе нову тужбу против предузећа, а у најновијој парници затражиће исплату накнада за превоз за прва два мјесеца ове године и прековремене сате у прошлој години.

Жељезничари већ годинама подносе тужбе против предузећа како би добили оно што су зарадили, а тужбе додатно отежавају функционисање “Жељезница” које се кроз реструктурирање боре да преживе.

Предсједник Синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности “Жељезница РС” Златко Марин рекао је да се овај синдикат одлучио да поново посегне за тужбом како би радници наплатили накнаде за превоз и прековремене сате.

- Морали смо то учинити како не би дошло до застаре потраживања радника. Поред тих накнада, предузеће нам дугује новац за два топла оброка, а ево, и трећи ћемо ускоро имати зарађен. Живимо и радимо у неизвјесности. Покрећемо тужбе против предузећа јер на други начин не можемо да добијемо зарађено. “Жељезнице” су дефинитивно највише тужено предузеће у историји Српске и ни сами радници не знају колико су га до сада пута тужили. То довољно говори у каквој се ситуацији налазе - рекао је Марин.

Лидери овог синдиката идуће седмице ће се састати са представницима осталих синдиката када ће их упознати о својим потезима. Челници осталих синдиката јуче нису одговарали на позиве, тако да нисмо успјели сазнати да ли ће се придружити Марину и поднијети тужбе за исплату накнада за превоз и прековремене сате.

Надзорни одбор “Жељезница РС” ће идуће седмице направити пресјек стања у вези са тужбама против предузећа.

- Велики број тужби је поднесен против предузећа. На сједници ћемо направити пресјек и видјети колико тужби на наплату стиже ове године. Радници стално туже предузеће, а оно је неликвидно и због тога не исплаћује све накнаде на вријеме. Ти спорови само додатно оптерећују пословање предузећа - казао је предсједник Надзорног одбора “Жељезница РС” Ратко Ђуричић.

У ревизорском извјештају о пословању “Жељезница РС” за прошлу годину је наведено да је против предузећа покренуто чак 560 спорова и да је њихова вриједност 27,13 милиона марака. Од укупног броја спорова, 493 су покренули радници, а њихова вриједност је 11,13 милиона марака. Против предузећа је активан и 51 привредни спор тежак 15,82 милиона те 16 стамбених у вриједности од 175.199 марака. Ревизори су навели да губици “Жељезница” у овим споровима могу бити увећани на основу трошкова поступака и обрачунатих затезних камата до датума њиховог окончања.

“Жељезнице” се налазе у фази реструктурирања, за шта је Свјетска банка одобрила кредит у износу од 51,3 милиона евра. Тај новац није још оперативан јер споразум о кредиту треба да ратификују институције на нивоу БиХ. Због тога је Влада РС до сада издвојила 7,7 милиона марака за исплату дуговања радницима “Жељезница” који су стекли услове за пензију, а позајмица ће бити враћена када пристигне новац од кредита.

Јавни позив за добровољни одлазак

“Жељезнице РС” расписале су јуче интерни јавни позив за добровољни одлазак радника из предузећа и споразумни престанак радног односа уз исплату отпремнине. Они који желе да на овај начин напусте предузеће могу се пријавити до 22. јуна.

- На јавни позив могу да се јаве радници који имају уговор на неодређено вријеме најмање двије године. Запослени са високим образовањем и стеченим занимањима из области рачунарства, грађевинарства и инжењерства за које постоји могућност распоређивања на одговарајућа радна мјеста, немају право на добровољни одлазак - наведено је у јавном позиву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана