Рад недјељом иде у историју?

nezavisne.com
Рад недјељом иде у историју?

Бањалука - Синдикат трговине Републике Српске, по узору на неке земље у Европи, након избора покренуће иницијативу да се у трговинама, трговачким центрима и бутицима забрани рад недјељом.

“У то крећемо одмах након избора, јер би сада било бесмислено било шта покретати. Тражићемо подршку свих, од цркве, невладиних организација и цјелокупне јавности. Привреда и трговци тиме не губе ништа, а људи и радници добијају много. Осјећаће се боље, проводиће и планираће више времена са породицом...”, рекао је за “Независне” Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности, додајући да је о томе било ријечи и на форуму синдиката трговине југоисточне Европе, те да су сви за то да се рад недјељом укине.

У Републици Српској још није било озбиљне приче о теми укидања рада недјељом, а у Европи, па и у окружењу, све више је земаља у којима се размишља о забрани рад недјељом, осим, наравно, у дјелатностима у којима је то неопходно.

Пољска је недавно ограничила рад великих трговачких центара недјељом, Италија то планира до краја године, а у Њемачкој, Аустрији, Швајцарској и још неким земљама недјељом је практично немогуће било шта купити с обзиром на то да продавнице не раде. Озбиљна прича, што се тиче рада недјељом, када је у питању регион, покренута је једино у Хрватској, гдје су поједина истраживања показала да забрану рада подржава чак 90 одсто становништва.

Тамошњи радници и синдикалци у цијелу причу укључили су цркву и невладине организације како би одобровољили послодавце да коначно пристану на то да се рад недјељом у трговинама укине. У Хрватској ова прича је покретана већ неколико пута, међутим Уставни суд је два пута стао на страну послодаваца и срушио забрану рада недјељом коју су донијеле власти. Ипак, недавно је једна мала општина од око 8.000 становника постигла договор са својим послодавцима и забранила рад недјељом.

Истраживања која су рађена о теми рада недјељом показала су и то да се привредна активност неће повећати због продуженог радног времена, већ да потрошња и куповна моћ становништва зависе искључиво од примања. Са овим се слажу и синдикалци, међутим, послодавци и трговци тврде да то и није баш тако.

“То би нанијело огромну штету. Ако би то било усвојено, морале би се смањити плате и то је сигурно, јер треба надокнадити четири дана која се у случају забране рада недјељом не би радила. Значи смањење плата или повећавање маржи”, рекао нам је Душан Рељић, директор “Фруцта традеа”, у чијем власништву су “Корт” маркети.

Он каже да велики број хрватских грађана управо недјељом долази у набавку у БиХ, посебно у пограничним дијеловима те да би забрана имала лоше посљедице по привреду и трговину у Републици Српској, посебно у љетним мјесецима, када у Српску долазе туристи.

У Привредној комори Републике Српске, односно у сектору трговине, туризма и угоститељства, кажу да се ради о комплексном питању те да су дјелимично упознати с тим питањем, односно расправама које се воде у Хрватској, али и земљама Европске уније.

“Прије било каквих одлука, неопходно је направити свеобухватну анализу и на основу ње донијети одлуку”, рекла је Драгана Шобот, секретар Удружења трговине, туризма и угоститељства при Привредној комори РС.

Иначе, у Републици Српској у трговини ради око 45.000 радника или мало мање од 18 одсто од укупно запослених радника у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана