Рад инжењера искључиво уз лиценцу

Анита Јанковић-Речевић
Рад инжењера искључиво уз лиценцу

Бањалука - Пољопривредни инжењери у Српској који буду обављали стручне и савјетодавне послове убудуће ће морати посједовати лиценцу за рад, а обавезно ће бити и чланство у Комори инжењера пољопривреде РС, све с циљем унапређења пољопривредне производње и рада стручњака у овој области.

Дефинисано је ово Нацртом закона о измјенама и допунама закона о Комори инжењера пољопривреде РС, који ће се данас наћи пред посланицима Народне скупштине РС.

Како је наведено у образложењу Нацрта закона, који је креирало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, један од основних разлога за његово доношење јесте усклађивање рада Коморе инжењера пољопривреде са радом других комора на територији Српске, првенствено са Ветеринарском комором РС. Додато је да је рад ветеринара у потпуности уређен, што није случај са радом инжењера пољопривреде. Циљ је да буде прецизиран низ рјешења која ће омогућити очување, унапређивање, заштиту интереса и одговорности ове професије.

- Предложеним измјенама желимо занимање инжењера пољопривреде ставити на онај ниво који оно заслужује. Да бисмо то постигли неопходна је снажна организација која ће ујединити инжењере пољопривреде. Из тог разлога уводимо обавезно чланство за оне који обављају стручне и савјетодавне послове и за чије обављање стичу лиценцу као овлашћење, по угледу на коморе из земље и окружења - рекла је виши стручни сарадник за савјетодавство и задругарство у Министарству пољопривреде Дрена Ђукић и додала да ће инжењери пољопривреде који су незапослени, као и они који раде изван струке, те они у пензији бити ослобођени плаћања чланарине. Ђукићева је истакла да је Законом о комори, који је донесен 2009. године, чланство било прописано на добровољној основи, али да интересовање инжењера није било на задовољавајућем нивоу.

- На терену је много нових болести и штеточина, чије праћење захтијева стално учење и оспособљавање, а инжењерима је едукација доступна чланством у комори - навела је Ђукићева.

Предсједник Коморе инжењера пољопривреде РС Јасенко Нединић истакао је да комора тренутно броји око 400 чланова, те да би након усвајања новог закона требало да има око 2.000 инжењера.

- Наш циљ је да сви инжењери пољопривреде буду наши чланови. Тренутно имамо ситуацију да инжењер сточарства обаља стручне послове у вези са заштитом биља, а новим законом јасно ће бити прописано које послове може радити која струка. Након усвајања новог закона инжењер сточарства имаће лиценцу да ради послове у области сточарства, док ће се о биљкама бринути инжењер заштите биља - рекао је Нединић и истакао да је производња хране вјероватно један од најважнијих сегмената када је ријеч о здрављу људи, због чега је неопходно повећати контролу у производњи од стране сертификованих стручњака.

Додао је да су од чланова у протеклом периоду добили више захтјева да буде уређена област обављања стручних послова у пољопривреди.

Нека од задужења коморе

- заступа и штити интересе чланова

- организује стручно усавршавање чланова

- издаје, обнавља и одузима одобрење за

обављање стручних послова у пољопривреди

- даје приједлоге у припреми прописа о пољопривреди

- пружа стручне услуге у области пољопривреде

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана