РВИ од септембра 2019. ослобођени путарине?

Свјетлана Ђуричић
РВИ од септембра 2019. ослобођени путарине?

Бањалука - Ратни војни инвалиди (РВИ) у Републици Српској могли би да буду ослобођени плаћања путарине од 1. септембра наредне године јер би до тада требало да буде измијењен правилник на основу којег ће добити ову погодност.

Потврдили су то “Гласу Српске” представници удружења која окупљају ратне војне инвалиде, те додали да је овај договор постигнут недавно на састанку са представницима Министарства саобраћаја и веза РС.

Предсједник Предсједништва Борачке организације РС Душко Милетић казао је да је на том састанку наложено Надзорном одбору и управи предузећа “Аутопутеви РС” да правилник о наплати путарине буде измијењен до 1. септембра тако да РВИ од прве до четврте категорије буду ослобођени плаћања путарине.

- Ово ослобађање ће се односити на моторна возила у власништву лица с инвалидитетом од 80 одсто или више процената тјелесног оштећења, те на она у власништву лица која имају оштећење доњих екстремитета од 60 одсто или више процената, као и на возила која су регистрована на удружења РВИ која имају статус од јавног интереса - казао је Милетић.

Предсједник Савеза удружења РВИ РС Драган Врховац рекао је да су у овом савезу, без обзира на конкретне помаке, само дјелимично задовољни.

- Савез удружења РВИ РС је још 2016. године покренуо иницијативу да ова категорија буде ослобођења плаћања путарине. Чак нисмо тражили ни ослобађање за све РВИ, већ само за оне од прве до четврте категорије - нагласио је Врховац. Истакао је да су представници РВИ тражили да се ослобађање односи на особе, а не на возила.

- Указали смо им на то да се тако отвара могућност за злоупотребе јер возилом које је регистровано на РВИ може управљати и неко ко то није - каже Врховац.

Предсједник Организације ампутираца РС УДАС Жељко Волаш сматра да је ову категорију требало много раније ослободити плаћања путарине.

- То још није ријешено, али очекујем да ће правилник ускоро бити измијењен - нагласио је Волаш. Из Министарства саобраћаја су рекли да се обратимо “Аутопутевима РС” јер је то предузеће задужено за измјену правилника.

- У току је анализа и тражење могућности и начина за рјешавање питања ослобађања ових категорија плаћања путарине у Српској - кратко су поручили из “Аутопутева”, без навођења рока у којем би овај правилник могао да буде измијењен. У ФБиХ су плаћања путарине ослобођена возила удружења, организација и савеза организација особа с инвалидитетом која су регистрована на удружења, организацију или савез, док у Српској то још није случај.

Остала возила

Плаћања путарина требало би да буду ослобођена и возила којима се у Српској превозе обољели од ријетких болести у сврху лијечења. Ова погодност биће додијељена и возилима Цивилне заштите, али само онима с одговарајућом ознаком ЦЗ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана