Путеви у БиХ међу најлошијим у свијету

nezavisne.com
Путеви у БиХ међу најлошијим у свијету

Бањалука, Сарајево - Од свих држава у окружењу, путна мрежа најбоља је у Хрватској, а најлошија у - БиХ!

Свјетски економски форум, у истраживању за 2018. годину, бх. путеве оцијенио је тројком, те их сврстао на незавидну 109. позицију, од 137 земаља у свијету које су биле предмет ове анализе.

С оцјеном 5,5, Хрватска је заузела 19. мјесто, а Словенија је рангирана на 51. позицији с оцјеном 4,4, Црна Гора је на 88. позицији са 3,5 поена, а Србија је 100, с оцјеном 3,2.

То што су наши путеви у друштву најлошијих, не изненађује таксисту Хајрудина Бегановића, који возилом годишње “прегази” 60.000 до 70.000 километара. Путовао је и по Европи, а стање попут овог код нас, признаје за “Независне”, није видио.

“Главне улице могу да прођу, а све остало је - да вас бог сачува. Хаварија жива. То је нужно зло по којем се морате кретати и готово. Ишао сам и по Европи, нема гдје нисам возио и свугдје је другачије. Овдје влада неки лоповлук”, оштар је овај таксиста из Зенице. По његовим ријечима, довољно је да држави само плаћамо акцизе на гориво, а да порезе и остале трошкове не спомињемо.

“А гдје је одржавање аута? Три рупе погоди, немаш трап напријед! Ево сада раде тунел у Врандуку, идете заобилазним путем и само гледате старо уље, односно људима је картере поразбијало. Немате се коме жалити. Ово је мафија, организована мафија. Знате оно кад ухвате тројицу и кажу - организована мафија? Код нас је власт организована мафија”, огорчен је Бегановић.

Да нам је путна мрежа очајна, а лоша оцјена за њих оправдана, сматра и инжењер саобраћаја Шевал Ковачевић, који истиче да смо у бившој Југославији имали 50 одсто возила мање у односу на данашњи степен моторизације. Илуструје то податком да је у Сарајеву прије рата било око 70.000 возила, а сада их је, каже, више од 140.000!

“Шта смо урадили на инфраструктури? Она је готово остала иста. Само крпимо рупе. Истина, имамо нешто аутопутева, те нешто ситне модернизације и реконструкције регионалних и магистралних путева. И то је све! Саобраћај у градовима - катастрофа! Површине остале исте, удуплан број возила и имамо - заробљеност”, каже Ковачевић за “Независне”.

Посљедице тога су вишеструке, попут нервозе возача, повећаног броја саобраћајних незгода и слично.

“Ми смо у ситуацији да се годинама прича демагогија. А мала смо земља. Могли смо урадити савршену саобраћајну инфраструктуру. На много мјеста потребна је реконструкција и модернизација магистралних и регионалних путева”, наводи Ковачевић, који је и овлаштени судски вјештак за саобраћај БиХ.

Подсјетимо, како нам је недавно потврђено из “Путева Републике Српске”, више од 25 милиона марака требало би ове године да буде утрошено на 21 пројекат, који, између осталог, подразумијевају санацију, изградњу и модернизацију низа путних дионица у Српској. Из “Путева” су навели да ће реализација овог плана зависити од поступка јавних набавки и грађевинске сезоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана