Пшеница још на њивама, киша уништава зрно

Срна
Пшеница још на њивама, киша уништава зрно

Бањалука - Кишно вријеме одгодило је жетву пшенице, а тиме и продужило агонију произвођача којима су велике количине падавина већ причиниле штету на квалитету зрна.

Већи дио усјева, према ријечима произвођача, још је на њиви и чека жетву, али вријеме им не иде на руку и одгађа тај процес, а влага додатно штети квалитету.

Љубо Малетић, предсједник Удружења пољопривредника “Семберија”, рекао је да још доста пшенице чека жетву, али да од ње неће бити ништа, јер је коров савладао, те да одавно није била лошија година, а откуп пшенице никад лошије организован.

“Нико није изашао са конкретним откупним цијенама, сви гледају своју рачуницу. Само гледају како ће нас 'заврнути'. Нема још откупа, само понеко возило прође. Како су кренули, понудиће нам по 20 КМ за 100 кг пшенице. Чим дозволимо да млинари одређују цијену сељацима, тешко нама”, каже Малетић за “Независне”.

Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, каже да киша константно одгађа жетву.

“Ово је катастрофа. Приноси су око пет тона по хектару, али је квалитет катастрофа. Киша ће нас још успорити, а свакако ће утицати на већ нарушен квалитет зрна”, каже Бићо.

Истиче да са конкретном откупном цијеном још нико не излази.

“Година је лоша, а и цијене горива су енормно порасле и то баш у вријеме жетве. Све то требало би да поскупи производ, али наша држава функционише тако да се све покрије увозом, јер ми свакако не можемо покрити тржише. Иначе, домаћа производња би требало да је доста скупља него лани, али ништа још не знамо”, каже Бићо.

Зоран Поповић, произвођач из Брезовљана, код Српца, каже да је на овом дијелу 70 одсто засада пшенице још на њиви и киша им не да заврше жетву.

“Надамо се само повећању откупне цијене пшенице, јер ако узмемо у обзир колико је килограм пшенице, колико је хљеб, ништа нема логике”, каже Поповић.

И Бошко Радић, произвођач из Семберије, каже да је већина усјева непожњевена због кише те да је квалитет нарушен, а нуди им се окуп пшенице испод свих тржишних цијена. “Требало би онда да буде нижа цијена и хљеба и брашна него у Србији, јер је наша пшеница много јефтинија него тамо”, каже Радић.

Зоран Кос, предсједник Удружења млинара РС, рекао је да ће цјелокупна ситуација вјероватно дјелимично утицати и на поскупљење крајњих производа, али још се не може донијети коначна одлука шта је за млинаре прихватљива откупна цијена пшенице и неће се знати док се жетва не заврши.

“С обзиром на то да је лоша година и киша је направила лош квалитет, могуће су све опције, и да квалитетна пшеница поскупи, а да ова нарушеног квалитета појефтини, али још је рано док не буде окончана жетва и док извјештаји на берзи не буду објављени, не можемо ништа поуздано причати”, каже Кос за “Независне”.

Драган Мандић, шеф Завода за стрна жита на Пољопривредном институту РС, рекао је да се негативни ефекти због падавина јављају у виду клијања зрна.

“Код нас је још усјев под контролом, а остале су нам двије трећине површина. Најважније је да код нас усјев није полегао након толиких падавина и ситуација је задовољавајућа. Јесте нешто нижи хектолитар, односно запреминска маса за 10-15 одсто, што је битно у смислу да нема приноса, али је то још у дозвољеним границама. Доња граница за ову особину је до неких 72 кг и испод тога пшеница иде у сточну храну и не може се користити за људску исхрану ни за сјеме”, каже Мандић.

Додаје да је проблем тамо гдје је усјев полегао и гдје је дошло до клијања.

“Тамо гдје је, рецимо, 20 одсто зрно проклијало и омекшало због велике количине воде, такво зрно није за складиштење, за дуже чување, односно оно мора ићи што прије у прераду. Не може се искористити за брашно “, каже Мандић.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде кажу да су упознати са ситуацијом на терену те да су приноси пшенице ове године добри, али да је квалитет нешто лошији и да Влада РС нема ингеренција над формирањем откупних цијена.

“У РС пшеницом је засијано 47.000 хектара. Приноси су у просјеку већи од вишегодишњег просјека. Квалитет није задовољавајући, хектолитарска тежина је ниска, а влага висока, што негативно утиче на квалитет”, кажу из Министарства.

Влада уз ратаре

Влада РС у посљедњих пет година исплатила је више од 500 милиона КМ пољопривредницима и увијек је уз њих када су поплаве, суше и остале временске непогоде или болести животиња, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, реагујући на изјаву предсједника СДС-а Вукоте Говедарице да пољопривредна политика Владе РС никада није била неорганизованија.

Истичу да Говедарица обмањује народ поредећи податке о цијенама нафте и пшенице од прије 15 година, показујући да не разумије основе тржишне економије, јер су и нафта и пшеница роба чије се цијене одређују на свјетском тржишту.

Говедарица је рекао да би Влада РС требало боље да погледа на ратаре, јер цијене пшенице никада нису биле ниже, а стандарди откупа никада нису били лошији.

“Цијена откупа пшенице кретала се између 23 и 27 фенинга по килограму, што није довољно да ратари покрију трошкове које су имали у процесу производње, с обзиром на раст цијене нафте, проузрокован усвајањем акциза”, истакао је Говедарица.

Додао је да је, поред пет фенинга које Влада издваја за откуп пшенице, потребно још пет фенинга како би амортизовали ратарску производњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана