Први социјални станови у Српској усељиви од почетка идуће године

ATV
Први социјални станови у Српској усељиви од почетка идуће године

Бањалука - Нацрт закона о социјалном становању већ је прошао Владу, а до краја године ће о њему расправљати и народни посланици.

Кад се распише први јавни позив, на пријаву ће имати право и млади брачни парови, они који имају неко од занимања које недостаје на тржишту, старији од 65 година о којима нема ко да се брине, борци, породице погинулих бораца и други. Али да би се пријавили, морају да испуњавају и одређене услове.

“Право на додјелу стамбене јединице имају физичка лица која кумулативно испуњавају опште услове: Да су држављани РС и БиХ, имају пријаву пребивалишта у јеидници локалне самоуправе у којој остварују право на стамбену јединицу, и то најмање шест мјесеци у тренутку расписивања огласа, да немају у власништву другу непокретност, да немају у власништву стамбену јединицу одговарајуће величине с обзиром на број чланова домаћинства, да тренутни услови становања нису адекватни, да приходи по члану домаћинства не прелазе избнос од 25 од сто просјечне нетоплате”.

Изборили смо се да самостално одлучујемо како ћемо и гдје градити станове, јер да се питао Савјет министара одлучивало би се на нивоу БиХ, кажу из Министарства за избјеглице и расељена лица РС. Један дио станова даваће се бесплатно, док ће се други плаћати. Локалне власти ће одлучивати о временском периоду закупа и цијени која не би требало да буде већа од једну марку по квадрату.

“Биће сада један од великих задатака једна велика обавеза. А то је да инмплементирамо тај закон. Не зато што он није добар него зато што су сви они људи корисници тих рањивих категорија они су научили на неке друге повластице. Овдје морамо подвући да се прави уговор о коришћењу гдје ће бити и закупнина и вриједност закупнине и гдје ће се плаћати и вода и струја итд”, истакао је Радован Грајић, помоћник министра за избјеглице и расељена лица РС.

Станови се граде у 15 општина у Републици Српској, а њихови власници биће локалне заједнице. У Бањалучком насељу Куљани већ је при крају изградња 50 станова. 

“Тако да ће лица у статусу социјалне потребе моћи добити стамбене јединице на коришћење и истовремено имати субвенционисану, дали стопроцентрно или нешто мање станарину. Односно коришћење станова и плаћање комуналија. Број корисника потенцијалних је знатно већи. То је тек почетак пројекта пошто град има и усвојену стратегију социјалног становања”, истакао је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Закон о социјалном становању први је такав закон у Републици Српској. Око 400 станова биће изграђено од донаторских средстава, а преко 600 гради Влада РС путем кредита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана