Први лет из Стокхолма са српским пилотима

Милијана Латиновић
Први лет из Стокхолма са српским пилотима

Бањалука - Први авион ирске нискотарифне авио-компаније “Рајанер” требало би да слети на бањалучки аеродром 30. октобра нешто иза десет часова, а око пола сата касније двојица пилота, родом из Српске и Србије, поново ће се винути у облаке и одвести путнике до Стокхолма.

Долазак ирских авиона у град на Врбасу исписаће нову страницу домаћег ваздухопловства и Српску повезати са европским дестинацијама. Први пут становници РС летјеће директно до Стокхолма, Мемингена и Брисела.

Првим авионом ове ирске компаније који ће из Стокхолма долетјети у Бањалуку требало би да управљају пилоти Владимир Милићевић, родом из Београда и Стеван Бјелајац поријеклом из РС, који већ двије деценије раде за “Рајанер”.

- Сваки лет који нас води на територију бивше Југославије, посебно ка нашим земљама, Србији и Српској, за нас је велика част и веома смо срећни због тога. Свакако, свима нама у “Рајанеру” је лет ка Бањалуци подједнако важан као и сви други летови које обављамо - испричао је за “Глас Српске” Милићевић, који је летећи из базе “Рајанера” у Лондону ка бројним дестинацијама у летачку књижицу до сада уписао 14.000 летова и 22.000 сати налета.

Милићевић живи са породицом у мјесту Бишоп Стартфорд, на пола пута између Лондона и Кембриџа, а за 30 година, колико је “у облацима”, увијек су му најдражи били летови ка Београду, јер су га они водили кући.

- Својевремено сам са ЈАТ-ом летео до свих бивших југословенских аеродрома и напокон ће ми се остварити жеља да и са “Рајанером” долетим у Бањалуку - рекао је Милићевић.

Додао је да је крајем септембра посјетио аеродром у Бањалуци и на лицу мјеста се увјерио да је све спремно за долазак ирских авиона, те нагласио да се овим летовима бањалучки аеродром уписује на мапу свјетских.

“Рајанер” је, како “Глас Српске” сазнаје, специјално за ову прилику ангажовао Милићевића и Бјелајца, који су управљали летјелицама на свим њиховим првим летовима до бивших југословенских аеродрома, а који иначе не лете из Стокхолма.

Директор “Аеродрома РС” Душко Ковачевић је истакао за “Глас Српске” да сви запослени ужурбано раде даби спремно дочекали летјелице “Рајанера”.

- Први авион из Стокхолма слетјеће на наш аеродром 30. октобра у десет часова и десет минута, а 25 минута касније требало би да полети назад из Бањалуке. Планирали смо да уз водене топове и пригодне поклоне дочекамо овај први авион. Истог дана на писту у Маховљанима слетјеће и авион из Мемингена - рекао је Ковачевић.

Према његовим информацијама, продаја карата за ове летове иде веома добро и скоро сва мјеста су попуњена на првом лету.

  • Велика су очекивања од увођења ових авио-линија. Ово је велики посао за нас, али и за цијелу регију. Ови летови ће омогућити бољу повезаност са нашом дијаспором, а већ идуће године очекујем и значајан број туриста из ових европских градова који ће долазити код нас. Наше туристичке агенције увелико промовишу туристичке потенцијале Српске - истакао је Ковачевић и додао да већ на љето планирају летове са “Рајанером” и до других дестинација.

Обука

Душко Ковачевић истиче да је неколико запослених у предузећу “Аеродроми РС” почетком овог мјесеца боравило у сједишту “Рајанера” у Даблину, гдје су са инструкторима ове компаније прошли веома захтјевну обуку.

- Наши радници су у више наврата посјетили нишки аеродром, који такође има веома добру сарадњу са “Рајанером”, а сарађујемо и са аеродромом “Никола Тесла” у Београду. Једна екипа је данас отишла на додатно усавршавање у Ниш - рекао је јуче Ковачевић.

  •  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана