Prva operacija na kardiohirurgiji u januaru

Anita Janković-Rečević
Prva operacija na kardiohirurgiji u januaru

Banjaluka - Prva operacija u salama buduće kardiohirurgije, na čijem opremanju Univerzitetski klinički centar (UKC) RS ubrzano radi, trebalo bi da bude u januaru iduće godine, nakon čega srčani bolesnici sa ozbiljnim zdravstvenim problemima više neće odlaziti na složene hirurške zahvate van granica Srpske.

Generalni direktor UKC-a RS Vlado Đajić istakao je da pacijenti iz Srpske mjesecima čekaju na operacije u Tuzli i Srbiji.

- Plan je da do decembra kompletno opremimo kardiohirurgiju, a da prva operacija bude poslije Nove godine. Time će se smanjiti čekanje naših pacijenata jer ćemo ih operisati u Banjaluci. Cilj nam je da građanima Srpske pružimo najbolje usluge - rekao je Đajić.

On je istakao da u sklopu priprema za rad nove klinike svakog mjeseca po dva ljekara sa UKC-a odlaze na edukaciju u kliniku AKH u Beču.

- To je dokaz da ozbiljno pristupamo razvoju kardiohirurgije, koja će biti jedan od najvećih uspjeha rukovodstva UKC-a i Srpske - kazao je Đajić.

Radove na kardiohirurgiji, koja će biti među najsavremenijim u Evropi, juče je obišao ugledni svjetski stručnjak i direktor Klinike za transplantaciju srca u AKH klinici u Beču Andreas Cukerman, koji će najvjerovatnije i izvesti prvu operaciju u Banjaluci.

- Koncepcija kardiohirurškog bloka predstavlja futurističko rješenje, koje je jedno od najboljih u svijetu i zasigurno će to biti klinika 21. vijeka, od koje će najveću korist imati ljudi koji žive na ovim prostorima, njih više od milion - rekao je Cukerman i dodao da desetak godina dolazi u Banjaluku i da se tokom tih posjeta uvjerio u veliku profesionalnost i stručnost kardiologa koji rade u UKC-u.

Osoblje buduće kardiohirurgije svesrdnu pomoć može očekivati i od kardiologa Borisa Goronje, zaposlenog na AKH klinici u Beču.

- U UKC-u sam proveo 17 godina i uvijek ću naći vremena i načina da pomognem kolegama i svom gradu. Rado ću se odazvati kad god zatreba - rekao je Goronja.

Budući načelnik kardiohirurgije u UKC-u Nikola Šobot kaže da se već vode pregovori sa stručnjacima koji će biti dio tima.

- Razgovaramo sa više zdravstvenih centara iz regiona i u timu će se gotovo sigurno naći doktori iz Kamenice, Beograda, Beča. Čast mi je što sam dio ovog epohalnog projekta i vjerujem da ćemo stvoriti vrhunsku kardiohirurgiju - rekao je Šobot.

Kardiologija

Vlado Đajić je istakao da Klinika za kardiologiju UKC-a funkcioniše besprijekorno, te da ima vrhunsko osoblje.

- Za oko 3.000  pacijenata godišnje uradimo holter EKG-a, što je najviše u regionu. Imamo 10 holtera i rade svakoga dana - rekao je Đajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana