Provjera znanja 6.000 učenika

Srna
Provjera znanja 6.000 učenika

Sarajevo - U Međunarodnom istraživanju trendova u znanju matematike i prirodnih nauka (TIMSS 2019), koje će početi u BiH u utorak, učestvovaće više od 6.000 učenika četvrtog razreda iz 178 osnovnih škola, odnosno 336 odjeljenja, najavljeno je iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH.

Svrha istraživanja, u kojem učestvuje više od 60 zemalja, jeste dobijanje konkretnih, mjerljivih i uporedivih podataka o rezultatima učenika, kao i podataka o obrazovnom i porodičnom kontekstu u kojem oni uče, s ciljem poboljšanja podučavanja i učenja matematike i prirodnih nauka.

- TIMSS rezultati služe isključivo kako bismo dobili širu sliku trenutnog stanja obrazovanja i primjene znanja u oblastima matematike i prirodnih nauka u BiH, ovi rezultati ne utiču na ocjenjivanje učenika i učitelja - ističe se u saopštenju. Istraživanje bi trebalo da ukaže na eventualne nedostatke obrazovnih sistema, da otvori dijalog o kvalitetu obrazovanja i omogući nadležnim vlastima donošenje odluka za poboljšanje rezultata.

Istraživanje će trajati do 13. juna, a rezultate za sve zemlje učesnice javnosti će predstaviti Međunarodna asocijacija za evaluaciju obrazovnih postignuća (IEA) u decembru 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana