Протест у Двору 10. априла

Срна
Протест у Двору 10. априла

Двор - У хрватској општини Двор у сриједу, 10. априла, биће одржан протест против одлагања радиоактивног отпада у касарни Черкезовац, симболично назван “Пет до 12”, рекла је Срни Анита Коларец, члан Штаба за одбрану општине Двор од нуклеарног отпада.

Она каже да је протест организован и као порука властима да не могу отворити врата у Двору и само бацити такву врсту отпада, а да прије тога није урађена студија утицаја на животну средину и здравље људи. Коларецова каже да се занемарују права загарантована регулативама ЕУ која предвиђају да се такав отпад не може одлагати уколико се противи локално становништво.

“Ми смо се већ изјаснили да не желимо тај отпад, потписивали смо петицију против одлагања радиоактивног отпада и организовали протестно окупљање”, рекла је она.

Према њеним ријечима, након окупљања у Двору, протести ће бити настављени у Сиску испред жупанијског сједишта, а затим и на Марковом тргу у Загребу.

“Ови протести више нису локална прича јер су се укључили градови из Сисачко- мославачке жупаније, као и из Републике Српске и БиХ”, навела је Коларецова.

Хрватска намјерава да радиоактивни и нуклеарни отпад одлаже и складишти на самој граници са БиХ, на локацији Трговска гора у општини Двор, неколико стотина метара од границе са БиХ, исто толико удаљено и од подручја одакле велики број грађана БиХ користи воду за пиће, те мање од три километра од средишта општине Нови Град у Републици Српској.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је 27. маја 2016. године Резолуцију о неприхватању изградње складишта и одлагалишта радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива и противљењу активностима у вези са изградњом складишта и одлагалишта на Трговској гори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана