Промовисана књига “Шта су скривиле?”

Срна
Промовисана књига “Шта су скривиле?”

Бањалука - У Банском двору у Бањалуци вечерас је промовисана књига “Шта су скривиле?”, историчара Николе Борковића, која садржи обимне податке и свједочења о хуманитарној катастрофи и смрти 12 беба у бањалучком Клиничком центру у мају и јуну 1992. године због недостатка кисеоника.

Борковић је рекао новинарима да је највећа од бројних контроверзи о овој трагедији натпис испред споменика “12 звјездица” у Бањалуци да је “допремање кисеоника било забрањено због одлуке Савјета безбједности УН о забрани летова изнад БиХ”.

Он је нагласио да је Србија била једина земља која је тада жељела да помогне, али јој је лет био онемогућен Резолуцијом 757 Савјета безбједности УН, којом су уведене санкције Савезној Републици Југославији.

Борковић је рекао да је кисеоник, да је жељела, могла да допреми било која друга земља у Европи, јер Бањалука није била изложена санкцијама.

“Није било никакве забране летова изнад БиХ. Она ће наступити у октобру 1992. године, а њена примјена у марту 1993. године”, рекао је Борковић.

Према његовим ријечима, размјере ове трагедије би биле много веће да у вријеме велике хуманитарне кризе 1992. године није било солидарности грађана Бањалуке и помоћи организација.

Он је навео да су индустријски, односно технички кисеоник, достављали грађани, као и бројне организације као што су Црвени крст и “Каритас”.

“Ова књига говори о ратном периоду и херојима иза прве борбене линије, о 12 малих мученика, љекарима, пилотима, новинарима и људима који су помагали”, рекао је Борковић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица Милорад Којић рекао је да ова књига документ и трајни траг о томе да се међународна заједница оглушила на све апеле за помоћ.

Којић је навео да је ова књига аутентична, заснована на чињеницама, доказима, и свједочанствима 11 од укупно 12 мајки беба.

“Све што је наведено у публикацији поткријепљено је доказима”, рекао је Којић.

Секретар Удружења “12 беба” и мајка једне од беба Жељка Тубић захвалила је Борковићу што је оставио писани траг о овој трагедији.

“Писана ријеч остаје за покољења која ће тражити и читати истину”, рекла је Тубићева.

Због недостатка кисеоника прва беба умрла је 22. маја 1992. године, након чега је услиједила агонија и смрт осталих беба.

До 19. јуна 1992. у Бањалуци је умрло 12 беба, које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Тринаеста беба Слађана Кобас битку за живот изгубила је са 14 година, а четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана