Проблем није продати, већ произвести јагоду

ATV
Проблем није продати, већ произвести јагоду

На стотине посјетилаца стигло је у Слатину. Онима који су дошли да купе јагоде није било лако да се одлуче јер је било 90 излагача. Већина њих узгаја их деценијама. Данас кажу - није проблем продати већ произвести. На све то, осјети се и недостатак радне снаге. И поред тога, потражња је, причају, добра, али и зарада.

“Прије је то имала свака кућа, по пар хиљада садница, па се носило на бањалучку тржницу и продавало, а сада је то можда у читавој Слатини три-четири куће ,и то су све мале парцеле и мали засади. Ми смо сада једина кућа у Слатини која има велики засад јагоде,” каже Милица Бабић, најуспјешнији произвођач јагода из Слатине.

“Да вам будем искрена, јагода је на цијени и доста се може зарадити. Може ли се живјети од производње јагоде? Може, само што је јагода рана пара, па се те паре потроше, а кад треба касније онда их мораш од нечег другог тражити,” објашњава Славица Јошић, која се такође бави пољопривредом.

Дуг кишни период и ниске прољећне температуре криве су за, како кажу произвођачи, незапамћено лошу годину. Уз традиционални поклон садница свим учесницима манифестације, општина покушава помоћи колико може. 

“Ова година је била изузетно климатски неповољна, пуно падавина је било, али наши домаћини вриједни се довијају, имамо и пластеничке производње јагоде. Квалитет није упитан, а надам се да ћемо идућих година имати боље вријеме, боље климатске услове и још квалитетнију јагоду,” рекао је Ранко карапетровић, начелник општине Лакташи.

Узгајивачи су данас могли да чују и савјете стручњака. Када је идеално вријеме за садњу, како препознати лоше земљиште и на који начин сачувати усјеве?

“Прије едукације и саме ове манифестације данима обилазимо засаде јагоде и посматрамо њихове услове производње, биљежимо одређене проблеме и добре примјене агротехничким мјера и онда то све сублимирамо, резимирамо и представимо пољопривредним произвођачима, а такође укажемо и на проблеме,” рекао је Далибор Дунчић, водитељ представништва Сингенте у БиХ. 

Дан посвећен јагодама се у Слатини се одржава седамнаести пут. Поред изложбе јагода и избора најуспјешнијих јагодара, манифестацију прате и бројни културно-забавни садржаји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана