Припремна настава за 11.500 будућих првачића

Срна
Припремна настава за 11.500 будућих првачића

Бањалука - Министарство просвјете и културе РС у овој години планира упис око 11.500 дјеце у програм припреме пред полазак у школу која нису имала прилику да похађају установе предшколског васпитања и образовања, рекла је у петак ресорна министарка Наталија Тривић.

Она је након састанака са директорима јавних и приватних предшколских установа рекла да ће министарство посебну пажњу посветити приградским и руралним подручјима и радити на децентрализацији програма тако да предшколско образовање буде доступно свим малишанима.

- Дјеца имају једнако право на образовање - нагласила је Тривићева.

Она је додала да је на састанку било ријечи и о примјени новог правилника о условима и начину уписа дјеце са потешкоћама у развоју у предшколске установе који први пут дефинише начин њиховог уписа.

Предсједник Актива директора предшколских установа Српске Вукомир Станковић рекао је да су министру представљени проблеми у овој области који се односе на подзаконске и законске акте, те да сматра да министарство треба финансијски помоћи вртиће у мањим срединама гдје локалне управе немају довољно средстава за ту намјену.

Станковић је истакао и да програм припреме дјеце пред полазак у школу треба бити обухватнији и у њега уложити више средстава. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана