Приказан документарни филм “Лица лафоре”

Срна
Приказан документарни филм “Лица лафоре”

Добој - У Добоју је вечерас приказан филм “Лица Лафоре”, аутора Дениса Бојића, рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, који говори о борби породице Гајић за проналазак лијека за Лафорину болест.

Бојић је изразио задовољство што се у пракси показала оправданост снимања филма о ријетким болестима. “Само подизање глобалне свијести постаје начин да се убрза лијечење тешких дјечијих обољења и да дјеца дочекају терапијско рјешење”, рекао је Бојић новинарима.

Он је рекао да је поносан што прикупљање средстава за Лафорину болест резултира и другим бенефитима, као што су истраживања за шири спектар неуролошких обољења, чиме се показује напредак и конкретна рјешења за ову и слична обољења.

“Отварање генетског центра у Даласу је свјетски важна ствар, а добрим дијелом ту има утицај и напор породице Гајић из Бањалуке, односно почетна средства која су иницирала да та прича добије такву врсту закључка”, рекао је Бојић.

Снежана Гајић, мајка обољеле Милане, рекла је да се први лијек за Лафорину болест очекује за око годину и по дана, а да велики допринос у његовом настанку, као највећи свјетски донатори, имају грађани Републике Српске и БиХ.

Она је навела да је прошле године почео пројекат за прикупљање средстава за истраживање унапређеније врсте лијека.

Филм “Лица Лафоре” је приказан у Великој сали добојског Центра за културу и образовање, а посјетиоци су куповином књига о Лафориној болести издвојили средства за помоћ у лијечењу обољеле Милане Гајић.

Филм “Лица Лафоре” документује судбину породице Гајић, која је у борби са Лафорином болешћу изгубила старију кћерку Татјану, али је, захваљујући помоћи добрих људи и властитим новцем, постала један од највећих донатора за проналазак лијека за ову болест и спас млађе кћерке Милане.

Вишеструко награђивани документарни филм приказан је на бројним међународним филмским фестивалима, као и медицинским факултетима и здравственим установама широм свијета.

Филм је добио и институционално признање, те је приказан у Европском парламенту у Стразбуру.

Борбу против Лафорине болести подржале су бројне познате личности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана