Пријава за 35 родитеља који су одбили вакцинисати дјецу

nezavisne.com
Пријава за 35 родитеља који су одбили вакцинисати дјецу

Бањалука - У току прошле године су надлежни инспектори против 35 родитеља у РС, који су изричито одбили вакцинацију, поднијели захтјеве за покретање прекршајног поступка пред надлежним судовима, потврдили су “Независним” у Инспекторату РС.

“Суд је родитељима до сада у 13 случајева изрекао условну казну и у девет случајева најнижу законом прописану казну од 100 КМ. Против шест родитеља суд је обуставио поступак јер су у међувремену вакцинисали дјецу”, истакли су у Инспекторату.

Према њиховим ријечима, инспекција је протекле године позвала стотинак родитеља, при чему се, како кажу, већина њих није одазвала позиву, а већи број позваних родитеља је након разговора с инспектором прихватио да вакцинише дијете, док је одређени број тражио додатно вријеме због тренутног здравственог стања дјетета.

Нагласили су да је законом дефинисано да новчана казна за родитеља који одбије да вакцинише дијете вакцином из програма систематске имунизације износи од 100 до 1.000 КМ.

“С обзиром на то да систематску имунизацију спроводе здравствене установе које воде евиденцију о истој, уколико родитељ или старатељ одбије да изврши систематску имунизацију, здравствена установа о томе треба да обавијести здравствену инспекцију”, рекли су у Инспекторату.

Боса Ђајић, педијатар у Дому здравља Бањалука, нагласила је да вакцинација представља једну од најзначајнијих мјера у превенцији заразних болести.

“Вакцинисањем се постиже заштита појединца, а уколико се постигне висока стопа вакцинисаности постиже се и колективни имунитет, што значи да се болест не може ширити у популацији”, истиче Ђајићева за “Независне”. Навела је да је вакцинација промијенила свеукупне прилике у педијатрији, те да су у прошлости доминирале епидемије заразних болести које су узроковале озбиљно оболијевање и смртност дјечје популације.

“Вакцинисана дјеца не оболијевају од болести против којих су вакцинисана, а ако оболе болест протиче с благом клиничком сликом и без компликација. Невакцинисана дјеца оболијевају уколико дођу у контакт са узрочником, а болест протиче са тежом клиничком сликом и честим компликацијама”, упозорила је Ђајићева.

У Институту за јавно здравство су казали да је током 2018. године МРП вакцину против морбила, црвенке и заушњака примило више дјеце него у претходним годинама.

“Међутим, већином су родитељи на вакцинацију доводили старију дјецу са пуне двије или три године, која су пропустила дозу вакцине коју је требало да приме са 12 мјесеци. Како ова дјеца која су требала МРП вакцину примити у претходним годинама, а не у 2018, не улазе у израчунавање обухвата, обухват МРП вакцинацијом за 2018. годину није значајно повећан и износи 83,4%”, наглашавају у Институту.

Казали су да су болести против којих се даје ова вакцина оне које изазивају вируси, те против њих нема ефикасног лијека, а у одређеном броју случајева могу изазвати врло тешке посљедице код обољелих.

С обзиром на то да су морбили, наводе у Институту, једна од болести која се најбрже шири међу особама које нису имуне, неопходно је да обухват вакцинацијом буде 95%, како бисмо имали адекватан колективни имунитет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана