Praznik donosi mir i blagostanje

Milijana Latinović
Praznik donosi mir i blagostanje

Banjaluka - Vjernici islamske vjeroispovijesti širom svijeta danas počinju trodnevnu proslavu Ramazanskog bajrama, jednog od najvećih praznika koji slave u krugu porodice, dijeleći radost sa komšijama i prijateljima.

Ovom prazniku prethodio je mjesec posta, koji muslimani provode u molitvi, odričući se jela, pića, loših misli i djela.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović čestitao je Bajram svim muslimanima širom BiH i dijaspore, poručivši im da radost praznika podijele sa porodicom, komšijama i prijateljima.

- Tuga se smanjuje kad se dijeli, a radost samo povećava. Budite s drugima i uz druge - rekao je Kavazović.

Čestitke vjernicima islamske vjeroispovijesti uputili su i zvaničnici iz Republike Srpske poželjevši im da praznik proslave u duhu međusobnog poštovanja i solidarnosti.

- Želim vam da Ramazanski bajram dočekate u dobrom zdravlju, radosti i blagostanju u krugu porodice i prijatelja i da predstojeći praznični dani donesu mir u vaše domove - naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u čestitki.

On je izrazio nadu da su molitve, žrtve i odricanja tokom proteklog mjeseca ramazana učvrstili snagu u svakom čovjeku da ličnim primjerom utiče na širenje ljubavi, razumijevanja i praštanja.

Predsjednica RS Željka Cvijanović poželjela je da Ramazanski bajram sve ljude podsjeti na važnost njegovanja međusobnog poštovanja, razumijevanja i solidarnosti, te da u domove unese mir, radost i slogu.

- Povodom Ramazanskog bajrama, jednog od najvećih i najradosnijih muslimanskih praznika, svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Srpskoj i BiH upućujem srdačne čestitke - navela je Cvijanovićeva.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović poželio je muslimanima u BiH da praznik provedu u zdravlju i sreći, u krugu porodice i prijatelja.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković čestitao je Ramazanski bajram sa željom da ovaj praznik, kao kruna jednomjesečnog posta, svim vjernicima islamske vjeroispovijesti donese radost, zdravlje i mir.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović poželio je svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u BiH da radost Ramazanskog bajrama podijele sa svojim najbližima, prijateljima i komšijama.

- Vjerujem da će ovaj veliki praznik, u skladu sa svojom tradicionalnom simbolikom, donijeti nove razloge za radost, duhovni mir i međusobno povjerenje - naveo je Radmanović.

Čestitke vjernicima islamske vjeroispovijesti uputili su i gradonačelnici Banjaluke i Bijeljine Igor Radojičić i Mićo Mićić uz želje da dani koji dolaze budu ispunjeni dobročinstvom i tolerancijom.

Svečanost

Centralna svečanost u BiH povodom ovog velikog praznika biće održana danas u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Centralna manifestacija u Banjaluci biće upriličena u Ferhat-pašinoj džamiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana