Praznični dani prilika za praštanje

Anita Janković-Rečević
Praznični dani prilika za praštanje

Banjaluka - Katolički vjernici širom svijeta dočekuju najveći hrišćanski praznik Uskrs, koji će u nedjelju proslaviti u krugu porodice i prijatelja, nadahnuti mirom, slogom i ljubavlju.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u uskršnjoj poruci vjernicima je poručio da u agresivnoj klimi sebičnosti i oholosti treba da uče o poniznosti i velikodušnosti, bez kojih nema saradnje i suživota.

- U ovoj sumornoj atmosferi mržnje i isključivosti učimo se praštanju, hodeći za Hristom - rekao je kardinal Puljić i katoličkim vjernicima poželio srećan i blagoslovljen Uskrs, pun radosti, utjehe i nade.

Pozvao je ljude da njeguju odgovornost prema drugima i istini, istakavši da je čovjek ugrožen kad god zakažu odgovornost i ljubav prema istini.

Banjalučki biskup Franjo Komarica rekao je da je Uskrs najveća i najznačajnija svetkovina u cijelom hrišćanstvu.

- Hrist svojim primjerom uči ljude da budu spremni da podnesu nevolje i patnje kada se zalažu za istinu, pravdu, mir i dobro - poručio u Komarica u uskršnjoj poruci vjernicima.

Čestitke povodom Uskrsa katoličkim vjernicima uputili su zvaničnici RS i BiH i poželjeli im da praznik proslave u miru, sreći i blagostanju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitku je uputio nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću, biskupima, sveštenstvu i svim građanima katoličke vjeroispovijesti.

- Praznik je prilika za podsjećanje na fundamentalne hrišćanske vrijednosti posvećene miru, ljubavi, razumijevanju i poštovanju među narodima u izgradnji društva u kojem živimo - navedeno je u Dodikovoj čestitki.

Predsjednica RS Željka Cvijanović katoličkim vjernicima poželjela je da Uskrs proslave u duhu mira, praštanja, sloge i zadovoljstva.

- Neka Uskrs bude podstrek da gradimo društvo zasnovano na hrišćanskim vrijednostima, nadahnuti ljubavlju, tolerancijom i međusobnim uvažavanjem - navela je Cvijanovićeva.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović u čestitki upućenoj vjernicima rekao je da je uvjeren da će nadahnuti porukama koje praznik nosi svi zajednički raditi za dobrobit hrišćana.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković vjernicima je poželio da praznik Uskrsnuća Hristovog proslave u miru i zdravlju.

Čestitke katoličkim vjernicima uputili su i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, te mnogi drugi zvaničnici.

 Veliki petak

Proslavu najvećeg hrišćanskog praznika katolici su započeli u petak, kada je u katedralama širom RS i BiH obavljena pobožnost Križnog puta, čime započinje obilježavanje Velikog petka. Na taj dan u crkvama nema mise, niti zvonjenja, a obredi se sastoje od čitanja Svetog pisma, ljubljenja krsta i svete pričesti. Vjernici u crkvu odlaze i na Veliku subotu, takozvani Dan tišine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana