Pravo na lične invalidnice imaće zakonsko uporište

S. Đ.
Pravo na lične invalidnice imaće zakonsko uporište

Banjaluka - Pravo na ličnu invalidninu, koje će u Srpskoj biti u primjeni od 1. jula, biće uvršćeno u Zakon o socijalnoj zaštiti RS, rečeno je juče poslije sastanka ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Dragana Bogdanića sa predstavnicima saveza i udruženja civilnih lica s invaliditetom od javnog interesa.

Bogdanić je rekao da je sa predstavnicima lica s invaliditetom proteklih mjeseci usaglašeno da lična invalidnina bude uvedena odlukom Vlade, te naglasio da je to urađeno na inicijativu premijerke RS Željke Cvijanović.

- Nacrt izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti biće urađen prije oktobra. Očekujem da u 2019. godini dobijemo kvalitetan zakon koji će definisati ovu oblast - rekao je Bogdanić.

Predsjednik Saveza slijepih RS Branko Suzić rekao je da je pravo na ličnu invalidninu prvi korak u obezbjeđivanju konkretne pomoći licima sa najtežim invaliditetom, koja do sada to pravo nisu imala.

- Insistiraćemo da u budućem zakonskom rješenju ne bude naveden nominalni iznos od 100 KM, već da se iznos lične invalidnine veže za procenat u odnosu na prosječnu platu. To će zavisiti od broja korisnika - kazao je Suzić.

Pomoćnica ministra za socijalnu zaštitu Branka Sladojević rekla je da korisnici koji ispunjavaju uslove već mogu da podnesu zahtjev Centru za socijalni rad.

- Za lica s intelektualnim poteškoćama dovoljno je da su razvrstana u sistemu socijalne zaštite kroz prvostepene stručne komisije, da posjeduju nalaz i da ostvaruju pravo na pomoć i njegu drugog lica. Pravo na ličnu invalidninu moći će da ostvare i lica sa stepenom oštećenja sluha od 90 do 100 odsto - kazala je Sladojevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana