Право на личне инвалиднице имаће законско упориште

С. Ђ.
Право на личне инвалиднице имаће законско упориште

Бањалука - Право на личну инвалиднину, које ће у Српској бити у примјени од 1. јула, биће увршћено у Закон о социјалној заштити РС, речено је јуче послије састанка министра здравља и социјалне заштите РС Драгана Богданића са представницима савеза и удружења цивилних лица с инвалидитетом од јавног интереса.

Богданић је рекао да је са представницима лица с инвалидитетом протеклих мјесеци усаглашено да лична инвалиднина буде уведена одлуком Владе, те нагласио да је то урађено на иницијативу премијерке РС Жељке Цвијановић.

- Нацрт измјена и допуна Закона о социјалној заштити биће урађен прије октобра. Очекујем да у 2019. години добијемо квалитетан закон који ће дефинисати ову област - рекао је Богданић.

Предсједник Савеза слијепих РС Бранко Сузић рекао је да је право на личну инвалиднину први корак у обезбјеђивању конкретне помоћи лицима са најтежим инвалидитетом, која до сада то право нису имала.

- Инсистираћемо да у будућем законском рјешењу не буде наведен номинални износ од 100 КМ, већ да се износ личне инвалиднине веже за проценат у односу на просјечну плату. То ће зависити од броја корисника - казао је Сузић.

Помоћница министра за социјалну заштиту Бранка Сладојевић рекла је да корисници који испуњавају услове већ могу да поднесу захтјев Центру за социјални рад.

- За лица с интелектуалним потешкоћама довољно је да су разврстана у систему социјалне заштите кроз првостепене стручне комисије, да посједују налаз и да остварују право на помоћ и његу другог лица. Право на личну инвалиднину моћи ће да остваре и лица са степеном оштећења слуха од 90 до 100 одсто - казала је Сладојевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана