Пракса у школским ресторанима одскочна даска

Милијана Латиновић
Пракса у школским ресторанима одскочна даска

Бањалука - Пракса у школским ресторанима и кухињама представља добру одскочну даску за напредовање у струци, а будуће конобаре и куваре из Републике Српске, захваљујући стеченим вјештинама, махом траже и угледни угоститељи из региона.

Сигуран посао који чека оне који усаврше све финесе угоститељства и плаћена пракса током школовања из године у годину мотивишу све више свршених основаца да уписују та занимања.

Бањалучка Угоститељско-трговинско-туристичка школа већ годинама школује квалитетан кадар, за који се “отимају” не само домаћи већ и угоститељи из окружења. Ученици са којима смо разговарали већином кажу да су угоститељство уписали случајно, али да су за четири године рада са професорима завољели тај позив и не желе да раде ништа друго.

- Пракса у школи нам је одличан темељ који смо надоградили радом у локалним ресторанима и сматрам да би требало да имамо и више часова практичне наставе. Заволио сам овај посао и планирам да по завршетку средње школе наставим да се школујем у области угоститељства - казао је  за “Глас Српске” ученик четвртог разреда, смјер угоститељски техничар Бојан Малбашић.

Професори који ђацима преносе све финесе будућег позива поносни су на ученике, за које се, кажу, отимају угоститељи у граду, али и шире.

- Све оно што их ми научимо овдје, они усавршавају у ресторанима. Поред основних ствари неопходних за њихов будући посао, учимо их и свему што је актуелно, од фламбирања, прављења коктела, тако да ни по чему не заостају за колегама у развијенијим земљама. Бити конобар је много више од ношења тацне, а сви који желе да уче и воле свој посао могу да напредују и буду цијењени у друштву - рекао је професор практичне наставе за конобаре и угоститељске техничаре Марио Пиљагић.

Тајне кулинарства ђацима у Бањалуци који упишу смјер кувара са много љубави преноси професор Предраг Тошић, који истиче да је то занимање постало веома популарно у протеклом периоду.

- Ученици желе да науче, како овдје у школи, тако и на пракси у ресторанима, за шта су веома често и плаћени, а послодавци их зову да раде током распуста. Све то говори да су могућности напредовања у овој струци велике - рекао је Тошић и нагласио да га посебно радује чињеница да угоститељску школу све чешће уписују врлодобри и одлични ученици.

Директор те бањалучке школе Борис Спасојевић каже да је кулинарски техничар најактуелније занимање у тој школи.

- Обезбјеђујемо праксу за ученике у школским, добро опремљеним кабинетима уз помоћ врхунских професора. Хотели у граду, али и други објекти излазе нам у сусрет и обезбјеђују праксу за ђаке - рекао је Спасојевић.

Да се из године у годину све више руше предрасуде о томе да занате уписују само “лоши” ђаци, потврђују и у Средњошколском центру “Петар Кочић” у Зворнику, гдје све више одликаша уписује смјер кувара и конобара.

- Велика је потражња за квалитетним кадром тог профила. Имамо савремено опремљен кабинет за практичну наставу, који нам је донирао тадашњи предсједник РС Милорад Додик, а затим смо кроз пројекте обезбиједили савремене апарате како би дјеца имала квалитетну практичну наставу - рекла је директорица те школе Биљана Писић и нагласила да међу угоститељима и куварима имају неколико кандидата за ученика генерације.

Захваљујући програму “Прилика плус” Угоститељско-економска школа у Приједору опремила је мини школски ресторан од око 80 мјеста у којем тамошњи ђаци брусе знање и таленат.

- Сваки дан из наше кухиње излази између 80 и 100 оброка. Ученици припремају све, од хладног и топлог предјела, главног јела до десерта и класичног доручка. Ријеч је о веома атрактивним занимањима, а о квалитету наших ђака свједочи то што дјеца добијају посао и прије него што узму диплому у руке - рекла је директорица школе Валентина Совиљ.

Словенија

Марио Пиљагић је истакао да су недавно добили позив од колега из Словеније са којима имају добру сарадњу да се ученицима из Бањалуке пружи даље образовање у њиховој земљи.

- Нашим ђацима који завршавају четворогодишњи смјер конобара нуде бесплатно студирање код њих, те да радећи у њиховим хотелима добијају накнаду за то - рекао је Пиљагић и додао да се 15 матураната припрема за интервју са Словенцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана