Повријеђена три радника фабрике у Лукавцу, отровна текућина се излила у Спречу

Агенције
Повријеђена три радника фабрике у Лукавцу, отровна текућина се излила у Спречу

Лукавац - У Глобал Испат Коксној Индустрији (ГИКИЛ) д.о.о. Лукавац догодила се несрећа у којој су повријеђена три радника током извођења радова на раздвајачу сировог катрана у другој смјени.

Након указане прве помоћи од ГИКИЛ-ових медицинара, возилима хитне помоћи повријеђени су одмах пребачени у Дом здравља Лукавац, одакле су упућени на Универзитетско-клинички центар Тузла, те према информацијама нити један од радника није животно угрожен, саопштено је из ГИКИЛ-а.

Несрећа се догодила у 15:45 сати током варења на једном од резервоара приликом чега је дошло до раста притиска, а који је узроковао и његово урушавање. Том приликом повријеђена су три радника, од којих један теже.

“Они се тренутно налазе на УКЦ-у Тузла и, што је у овом моменту најважније, ван су животне опасности. Сигурносна ситуација у ГИКИЛ-у је тренутно под контролом, алармиране су све наше службе, те надлежни органи, а више детаља о цјелокупном узроку несреће знаћемо након што буду обављене све интерне и екстерне истражне радње”, казао је Хусо Јашаревић, директор фабрике Коксара у ГИКИЛ-у.

Услијед експлозије у ГИКИЛ-у контаминирана текућина исцурила у ријеку Спречу

У петак око 16 сати дошло је до инцидентног испуштања контаминиране текућине услијед експлозије резервоара Р34 у коме се налазила амонијска вода у РЈ Кондензација у Глобал Испат Коксној Индустрији (ГИКИЛ) д.о.о. Лукавац.

Истекло је близу 200-300 м3 амонијске воде са примјесама катрана, а претпоставља се да је око 70 метара кубних истекло у ријеку Спречу.

Одмах по сазнању на мјесто догађаја су изашли инспектори Федералне управе за инспекцијске послове из Сарајева и тужиоци Кантоналног тужитељства Тузланског кантона.

О испуштању онечишћене текућине у ријеку Спречу обавијештени су представници Агенције за водно подручје слива ријеке Саве, полицајци надлежне Полицијске Управе, Инспекторат Републичке управе за инспекцијске послове Републике Српске, Кантонални инспекцијски органи, Федерално Министарство просторног уређења и заштите околиша и Федерално министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства.

Федерални водни инспектор је прогласио II степен угрожености и ангажовао овлаштени правни субјект Делта петрол Какањ за спречавање даљњег ширења онечишћења које плута ријеком Спречом.

“Овим путем обавјештавамо јавност која користи воду из ријеке Спрече за залијевање пољопривредних површина низводно од Лукавца као и бунаре који се налазе у близини ријеке да их не користе док се не утврди степен загађења вода”, саопћио је водни инспектор.

Узорке ријеке Спрече ће у току ноћи узети представници лабораторије Агенције за водно подручје слива ријеке Саве из Сарајева, а о резултатима ће јавност бити обавијештена у што краћем року.

Подсјетимо, у Глобал Испат Коксној Индустрији (ГИКИЛ) д.о.о. Лукавац догодила се несрећа у којој су повријеђена три радника током извођења радова на раздвајачу сировог катрана у другој смјени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана