Povrće će u tegle domaćeg proizvođača

Ljiljana Aleksić
Povrće će u tegle domaćeg proizvođača

Bijeljina - Poljoprivredni proizvođači u Semberiji od ovog proljeća imaće brigu manje i neće morati razmišljati kako će prodati svoje proizvode, jer je Prehrambena industriji (PI) “Sava Semberija” najavila da će otkupiti sav rod kvalitetne paprike i paradajza.

Ova vijest je za proizvođače povrća od velikog značaja, jer više neće morati ulagati dodatni napor da pronađu kupca za svoje proizvode. Sa druge strane i u “Savi” su godinama unazad imali problem sa otkupom neophodnih količina robe za preradu. Ugovor sa bijeljinskom “Savom” za novi ciklus proizvodnje ove sedmice potpisalo je stotinak poljoprivrednika, a ova fabrika otkupiće njihove proizvode u toku godine.

Zadovoljstvo zbog saradnje ne krije Petar Banjičić, poljoprivrednik iz Donjeg Crnjelova, sela koje proizvede najviše hrane u ovom dijelu Srpske. On papriku proizvodi na oko 20 hektara.

- Imam dobro iskustvo, a sa “Savom” sarađujem više od 20 godina. Proizvedem uglavnom oko 60 tona crvene paprike roge i bijele babure i oko 120 tona paradajza. Ranije sam proizvodio i kupus, ali ove godine sam odustao. Pored dobre cijene otkupa koja nam je ponuđena posebno mi je važno da ubuduće našu robu možemo predavati tokom 24 časa, što je od ogromnog značaja - rekao je on. Svakom poljoprivredniku, kaže Banjičić, mnogo znači kada proizvodi za sigurnog kupca.

- Olakšanje je kada znate kome predajete robu i koje količine, a ne da razvozimo po pijacama širom BiH – kazao je on. Sa njim se slaže i poljoprivredni proizvođač iz Crnjelova Mladen Mitrović, koji je zagovornik proizvodnje povrća za poznatog kupca. Ove godine proizvodnju planira na oko pet hektara.

- Ljudi se plaše da li će ispoštovati rokove te da li će uspjeti da naplate troškove. Ove godine nije tako. Zasijaću papriku rogu na tri hektara, paradajz na dva, a žutu papriku na hektar - ističe Mitrović.

Vaso Vakčić iz Obarske kod Bijeljine ugovorio je proizvodnju patlidžana.

 - “Sava” će otkupiti oko vagon i po. Do sada sam ostvarivao dobar kvalitet, nadam se da će tako biti i ove godine - rekao je Vakčić.

“Sava” u ovoj godini planira da preradi 8.000 tona sirovine. Prema riječima direktora Steve Filipovića finalizovani su dogovori za saradnju u ovoj godini, u kojoj će otkupne cijene u odnosu na prethodnu godinu biti povećane u zavisnosti od vrste proizvoda.

- Uvećane su cijene za otkup paradajza, od 18 do 20 odsto, a paprike za pet odsto - rekao je Filipović. Ipak, ovim nije zatvoren proces otkupa. I svi ostali poljoprivredni proizvođači sa područja Semberije mogu da se jave.

- Poziv ostaje otvoren i za ostale proizvođače, a fabrika će otkupiti sve proizvedeno u Semberiji. Naš plasman nije pod znakom pitanja jer imamo ugovorene kupce - rekao je Filipović.

Crvena paprika

Da bi obezbijedili proizvodnju deficitarne crvene paprike roge predstavnici “Save” učestvovali su u projektu koji su finansirali EU i grad Bijeljina uz podršku CCI i Zavoda za zapošljavanje RS.

Proizvodnju na svom imanju uspjela su da zasnuju 43 poljoprivrednika iz Semberije i da proizvedu crvenu papriku za potrebe PI “Sava Semberija”.

Poljoprivrednici su predali oko 400 tona crvene paprike u 2018. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana