Поврће ће у тегле домаћег произвођача

Љиљана Алексић
Поврће ће у тегле домаћег произвођача

Бијељина - Пољопривредни произвођачи у Семберији од овог прољећа имаће бригу мање и неће морати размишљати како ће продати своје производе, јер је Прехрамбена индустрији (ПИ) “Сава Семберија” најавила да ће откупити сав род квалитетне паприке и парадајза.

Ова вијест је за произвођаче поврћа од великог значаја, јер више неће морати улагати додатни напор да пронађу купца за своје производе. Са друге стране и у “Сави” су годинама уназад имали проблем са откупом неопходних количина робе за прераду. Уговор са бијељинском “Савом” за нови циклус производње ове седмице потписало је стотинак пољопривредника, а ова фабрика откупиће њихове производе у току године.

Задовољство због сарадње не крије Петар Бањичић, пољопривредник из Доњег Црњелова, села које произведе највише хране у овом дијелу Српске. Он паприку производи на око 20 хектара.

- Имам добро искуство, а са “Савом” сарађујем више од 20 година. Произведем углавном око 60 тона црвене паприке роге и бијеле бабуре и око 120 тона парадајза. Раније сам производио и купус, али ове године сам одустао. Поред добре цијене откупа која нам је понуђена посебно ми је важно да убудуће нашу робу можемо предавати током 24 часа, што је од огромног значаја - рекао је он. Сваком пољопривреднику, каже Бањичић, много значи када производи за сигурног купца.

- Олакшање је када знате коме предајете робу и које количине, а не да развозимо по пијацама широм БиХ – казао је он. Са њим се слаже и пољопривредни произвођач из Црњелова Младен Митровић, који је заговорник производње поврћа за познатог купца. Ове године производњу планира на око пет хектара.

- Људи се плаше да ли ће испоштовати рокове те да ли ће успјети да наплате трошкове. Ове године није тако. Засијаћу паприку рогу на три хектара, парадајз на два, а жуту паприку на хектар - истиче Митровић.

Васо Вакчић из Обарске код Бијељине уговорио је производњу патлиџана.

 - “Сава” ће откупити око вагон и по. До сада сам остваривао добар квалитет, надам се да ће тако бити и ове године - рекао је Вакчић.

“Сава” у овој години планира да преради 8.000 тона сировине. Према ријечима директора Стеве Филиповића финализовани су договори за сарадњу у овој години, у којој ће откупне цијене у односу на претходну годину бити повећане у зависности од врсте производа.

- Увећане су цијене за откуп парадајза, од 18 до 20 одсто, а паприке за пет одсто - рекао је Филиповић. Ипак, овим није затворен процес откупа. И сви остали пољопривредни произвођачи са подручја Семберије могу да се јаве.

- Позив остаје отворен и за остале произвођаче, а фабрика ће откупити све произведено у Семберији. Наш пласман није под знаком питања јер имамо уговорене купце - рекао је Филиповић.

Црвена паприка

Да би обезбиједили производњу дефицитарне црвене паприке роге представници “Саве” учествовали су у пројекту који су финансирали ЕУ и град Бијељина уз подршку ЦЦИ и Завода за запошљавање РС.

Производњу на свом имању успјела су да заснују 43 пољопривредника из Семберије и да произведу црвену паприку за потребе ПИ “Сава Семберија”.

Пољопривредници су предали око 400 тона црвене паприке у 2018. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана