Повољним кредитом до сигурног откупа воћа и поврћа

Анита Јанковић-Речевић
Повољним кредитом до сигурног откупа воћа и поврћа

Бањалука - С циљем сигурног пласмана и уговореног откупа домаћег воћа, поврћа, меса, млијека и житарица Инвестициона развојна банка (ИРБ) РС требало би у наредном периоду да прерађивачким предузећима обезбиједи повољне кредите са каматном стопом која неће прелазити 2,8 одсто.

Предвиђено је ово у закључку којим је планирано и да рокови отплате средстава буду прилагођени производним циклусима у пољопривреди, а који је на посљедњој сједници усвојила Влада РС на приједлог Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Министри би до краја године требало да размотре и могућност реорганизације ИРБ-а са могућношћу директног пласмана кредита, без посредника, што би могло утицати на развој пољопривредне производње.

У Министарству пољопривреде појашњавају да је, с циљем унапређења откупа домаћих пољопривредних производа, као и успостављања дугорочних односа између произвођача, прерађивача и трговинских ланаца неопходно изнаћи моделе финансирања за откуп воћа, поврћа и других производа.

- Узимајући у обзир значај пољопривреде за економију Српске, Влада треба да измијени правила пласмана постојећих кредитних линија ИРБ-а која се односе на пољопривреду - рекли су у ресорном министарству.

Истакли су да је предложено да се минимална излазна каматна стопа ИРБ-а смањи за 0,5 процената и то за набавку основних средстава, односно капиталне инвестиције.

- На тај начин излазна камата према кориснику кредита намијењеног за капиталне инвестиције била би 2,8 одсто - рекли су у Министарству пољопривреде.

Истичу и да је потребно скратити процедуре за добијање кредита, а отплатне рокове и грејс периоде прилагодити потребама корисника из аграрног сектора.

  • Креирањем повољног модела финансирања за откуп домаћих производа требало би да буде обезбијеђено сигурно тржиште и пласман производа за произвођаче, те сигуран извор производа за прехрамбено-прерађивачки и трговачки сектор. Успостављање једног таквог модела је битан услов за континуирану и уговорену производњу - додали су у Министарству пољопривреде. Истичу да прерађивачка индустрија кроз стабилан и сигуран откуп сировина знатно може утицати на развој пољопривреде, као и трговачки ланци тако што ће повећати удио домаћих производа на својим полицама.

Производња

У Министарству пољопривреде истичу да потенцијална производња најзначајнијих пољопривредних производа у Српској износи око 744.000 тона, чија вриједност износи око 650 милиона КМ.

- Домаћа производња квантитативно може задовољити све потребе домаће прехрамбено-прерађивачке индустрије у најзначајнијим производима, под претпоставком да квалитет и цијена тих производа задовољавају критеријуме откупљивача - истичу у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана