Повећана тражња пред поправне испите

nezavisne.com
Повећана тражња пред поправне испите

Бањалука, Бијељина - Потражња за инструкцијама у периоду пред поправне испите је повећана, као и у вријеме пријемних испита на факултетима, међу којима је доминантна математика - краљица науке, а нешто мање су тражене физика и хемија, кажу инструктори из ових предмета.

Маја Малешевић, наставник математике, која држи инструкције из овог предмета у Бањалуци, каже да је тражња повећана те да инструкције највише траже средњошколци због поправног испита и будући студенти због уписа на факултете.

“Нема много предмета за које су тражене инструкције, углавном су то математика, физика и евентуално хемија”, рекла је Малешевићева. Она каже да је цијена часа математике код ње 10 КМ за сат времена, те да она по тој цијени инструкције наплаћује већ годинама.

“Небитно је да ли су часови за основце, средњошколце или будуће студенте, цијена је иста, јер час траје исто, те је по тежини исти за мене”, каже Малешевићева.

Један од инструктора математике из Бијељине каже да је тражња за инструкцијама повећана и у овом граду и нагласио је да је доминантна математика, физика, те када су припреме за пријемни, изузетно су тражене биологија и хемија због уписа на медицинске факултете.

“Доста су тражене инструкције у овом периоду, а највише их дефинитивно траже средњошколци. Ја и немам много заинтересованих сада, за разлику од периода пред пријемни испит, али од својих колега чујем да они имају много кандидата и сада пред поправне испите”, рекао нам је овај инструктор. Додао је да час код њега траје сат и по времена и да је цијена 15 КМ, те да је стандардна цијена часа од 10 до 15 КМ и да се сви инструктори држе тог стандарда, те да нико не искаче из тих оквира.

Међутим, Драган Ћајић, дугогодишњи инструктор за предмете математика, физика и информатика, каже да ове године нема толико захтјева за инструкције пред поправне испите као раније.

“Током више од десет година мог давања инструкција, рекао бих да је математика имала највише удјела у часовима, како за основце тако и за средњошколце, али је број заинтересоване дјеце за стицање знања из године у годину све мањи, јер млади углавном желе све на брзину да науче, неколико типских задатака напамет, без разумијевања, како би добили лијепе оцјене у школи”, каже Ћајић и додаје да је интерес за информатику и информатичку писменост све израженији, тако да је ту повећана потражња.

“Претјераним кориштењем информационо-комуникационе технологије, бојим се да смо поприлично занемарили познавање матерњег језика и читање књига”, рекао је Ћајић, који каже да цијену прилагођава џепу родитеља како не би додатно трпјели оптерећење.

Да потражња за инструкцијама из хемије није много велика пред поправне испите, рекао нам је један од професора хемије у једној бањалучкој школи.

“Мишљења сам да су у школама снижени критеријуми за пролазност, тако да нема много дјеце на поправним испитима из овога предмета. Имали смо заинтересованих кандидата пред крај школске године, али их је сада нешто мање”, каже овај професор и додаје да цијена часа од сат времена износи 20 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана