Poslovni prostor u centru Banjaukle ostaje u rukama “Krajina Borca”

Nebojša Tomašević
Poslovni prostor u centru Banjaukle ostaje u rukama “Krajina Borca”

Banjaluka - Poslovni prostor od 387 kvadrata u neboderu u centru Banjaluke vlasništvo je firme “Krajina Borac”, a ugovori na osnovu kojih “Kompanija Malbašić” potražuje taj prostor su proglašeni ništavnim, presudio je Vrhovni sud Republike Srpske.

Ova odluka donesena je nakon što je Ustavni sud BiH usvojio apelaciju “Kompanije Malbašić” na raniju presudu Vrhovnog suda u ovom slučaju i predmet vratio na novo odlučivanje.

Novom presudom Vrhovnog suda, koja je u posjedu “Glasa Srpske”, utvrđeno je da su ništavni ugovori kojim je Mihajlo Kovačević kupio sporni prostor u banjalučkoj ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića od “Trgovine Borac” iz Travnika, a zatim ga prodao “Kompaniji Malbašić”.

Sud smatra da u vrijeme prodaje pomenutog prostora “Trgovina Borac” nije bila vlasnik te imovine i nije mogla da ga proda. U presudi je još navedeno da Kovačević u vrijeme prodaje prostora “Kompaniji Malbašić” nije bio upisan kao njegov vlasnik u zemljišne i katastarske knjige.

Vrhovni sud RS svojom posljednjom odlukom uvažio je žalbe “Kompanije Malbašić” i Kovačevića koje se odnose na nadoknadu štete “Krajina Borcu” zbog korišćenja njihovog prostora. Sud smatra da oni taj prostor nisu sve vrijeme koristili neosnovano, zbog čega je ukinuta obaveza isplate milionske nadoknade “Krajina Borcu” zbog izgubljene zakupnine. Cijela pravna zavrzlama u vezi sa ovim slučajem počinje još 1999. godine, kada je Kovačević od “Trgovine Borac” kupio poslovne prostore na banjalučkom Trgu Krajine. Kasnije, tačnije 2005. godine, Kovačević te poslovne prostore prodaje “Kompaniji Malbašić”. “Trgovina Borac” je filijala nekadašnjeg giganta tekstilne i obućarske industrije “Borac” iz Travnika i prije rata je bila vlasnik spornog prostora koji se vodio kao društvena svojina do 1993. godine, a zatim državna do 1999. godine. Kasnije je u procesu privatizacije državnog kapitala vlasnik tog prostora postalo preduzeće “Krajina Borac”, koje je još odlukom zbora radnika 1992. godine konstituisano kao nasljednik imovine kombinata “Borac” iz Travnika u Republici Srpskoj. Tokom privatizacije većinski vlasnik te firme postao je Zoran Milaković.

Nadoknada

Banjalučki Osnovni sud 4. septembra 2018. donio je nepravosnažnu presudu kojom je “Kompanija Malbašić” obavezana da firmi “Krajina Borac” isplati oko 1,247 miliona KM na ime nadoknade štete za neosnovano korišćenje njihovog poslovnog prostora. Osim toga, Malbašić je obavezan i da plati 38.878 maraka sa zateznom kamatom za svaki mjesec korišćenja prostora od 11. juna 2008. do 19. januara 2017. godine. Istom presudom odbijen je zahtjev “Krajina Borca” da im Mihajlo Kovačević isplati oko 2,41 milion maraka nadoknade za korišćenje prostora od 15. avgusta 1999. do 15. decembra 2005. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana