Послодавци који нису подносили годишње пријаве имаће рок од 90 дана да то ураде или ће бити тужени

ATV
Послодавци који нису подносили годишње пријаве имаће рок од 90 дана да то ураде или ће бити тужени

Послодавци у Српској који нису подносили годишње пријаве Пореској управи РС за висину плата својих радника и тиме направили “рупе” у њиховом стажу, имаће рок од 90 дана да поднесу пријаве или ће бити тужени, најављују из Фонда ПИО.

Према евиденцијама овог фонда, у Српској је тренутно 324.000 радника који имају “празнину” у радном стажу. Према закону, сваки послодавац има обавезу да до 31. марта преда М4 или по новом 1002 образац, односно висину личних примања на годишњем нивоу за сваког радника у претходној години. 

“У чак 198.000 случајева послодавци то нису учинили. И шта се дешава. Да неко ко сад испуњава услове за пензију, послодавац му закључи радни однос, он дођу у најближу пословницу Фонда ПИО, поднесе захтјев за остваривање права  на пензију и онда ми покретањем захтјева, односно покретањем управног спора долазимо до сазанања и података да рецимо период од 1998. до 2008.године предузеће, односно послодавац код кога је тај осигураник радио није поднио М4 пријаве”, каже Младен Милић, директор Фонда ПИО.   

Има примјера, каже Милић, да су послодавци уредно измирили укупне обавезе за све раднике унутар једног предузећа, али нема појединачних пријава за сваког радника. На сајту Фонда ПИО ускоро ће бити објављени спискови таквих послодаваца, по филијалама. У фонду кажу да већ неколико година воде борбу са несавјесним послодавцима, али да више немају избора, него да их, ако не испуне обавезу туже. 

“За сваког оног који не буде одзвао се и не буде сарађивао са нама, дакле ми као сервис осигураника и корисника нудимо обилату сарадњу њима, да ћемо ми бити принуђени да примјенимо једну одредбу закона да поднесемо пријаву надлежним судским органима против послодавца, односно упалтиоца доприноса”, каже Милић. 

Подржавамо да се у евиденцијама заведе ред, поручују из Уније удружења послодаваца Републике Српске. Тај посао неће бити ни једноставан ни брз, како би се дошло до конацног рјешења које је у интересу радника, кажу послодавци.   

“Имате дио послодаваца који је лоше водио књиговодство. С друге стране, било је проблема у софтверу у Пореској управи па су онда ту настале неке грешеке које сад треба исправљати. Треба разликовати, неподношење пријава и грешеке у пријавама. Мислим да је већина до грешака у пријавама, да су навођени погрешни градови, пребивалишта радника, тако да се евиденција Пореске управе и послодаваца не слажу”, каже Саша Тривић, из Уније удружења послодаваца РС.

До кога је, радницима који имају услове за пензију, није важно. Желе само да остваре права која су им законима загарантована. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана