Послодавци и радници у клинчу због регреса и превоза

Милијана Латиновић
Послодавци и радници у клинчу због регреса и превоза

Бањалука - Агенцији за мирно рјешавање радних спорова РС лани су пристигла 962 захтјева, што је скоро упола мање него годину раније, а послодавци и радници махом су у клинчу због регреса, неисплаћеног превоза и плата.

Према подацима агенције, од укупног броја прошлогодишњих захтјева за мирење “зараћених” страна, 955 се односило на мирно рјешавање индивидуалних радних спорова, а седам приједлога било је у вези са колективним споровима. У 2017. години арбитри ове агенције имали су дупло више посла, о чему свједочи податак да су те године запримљена 1.824 захтјева за мирно рјешавање радних спорова.

Подаци агенције показују да и даље много више приједлога за мирно рјешавање спорова долази из јавног сектора.

- Од укупног броја пристиглих приједлога лани, 716 је било из јавног, док се 246 односило на приватни сектор - навели су у агенцији.

Међу најчешћим предметима спора, истичу, предлагачи су означавали регрес, затим трошкове превоза, неисплаћене плате, незаконите отказе, те исплату отпремнине, топлог оброка и исплату накнаде у случају смрти ужег члана породице.

Подаци показују да је већина захтјева из области индивидуалних радних спорова споразумно ријешена, чак 605 захтјева, док је 325 обустављено, а шест одбијено као неосновано. Због ненадлежности и преурањености одбачено је 16 захтјева за мирење, а три поступка су прекинута.

Од седам колективних радних спорова у прошлој години, три су успјешно завршена и њима је било обухваћено око 500 радника, док су преостала четири обустављена.

Предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС Бранко Зеленовић каже за “Глас Српске” да су масовни одласци радника из Српске коначно пробудили свијест код послодаваца, који у посљедње вријеме много више поштују радничка права, иако то још није на нивоу на којем би требало да буде.

- Вјерујем да је и то један од разлога зашто је лани било мање захтјева за мирно рјешавање проблема између послодаваца и радника. Уколико хитно не повећамо плате, нећемо имати више радника јер не одлазе само они који раде код приватника за минималац, одлазе и радници из јавне управе. У току су преговори и вјерујем  да ће до краја овог мјесеца бити потписан и општи колективни уговор - рекао је Зеленовић.

Арбитри

У Агенцији за мирно рјешавање радних спорова РС кажу да послове мирног рјешавања радних спорова тренутно обављају 24 арбитра. Осим тога, додају, на тим пословима ангажовано је и 35 миритеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана